Снимка БГНЕС

"Няма нищо забранено в тази книга. Това ме накара да се запитам дали вече няма списък на забранени книги в Сърбия", каза Едвин Сугарев по Би Ти Ви.

Вчера три бройки от неговата книга "Съдбата на българите в Западните покрайнини" бяха конфискувани на сръбската граница от багажа на кореспондента на БТА Александър Димитров. Текст от самия Димитров има и в книгата.

По думите на Сугарев творбата му има такава съдба не за пръв път. Тя е написана по проект, подкрепен от фонда за българска култура. В нея се разказва откровено за асимилацията, на която са подложени нашите сънародници в Сърбия от 100 години насам, и за условията, при които живеят. Очевидно това е причината за конфискацията, смята Сугарев.

Книгата е трябвало да има премиера в Босилеград през април. Сугарев знаел, че не може да пренесе книгите, затова намерил човек, на когото подарява 50 бройки, които да бъдат занесени в града. Той обаче е спрян на границата с ултиматума или да върне книгите в България, или ще бъдат конфискувани.

Още по темата

По думите му това ГКПП служи в полза на кмета на Босилеград, тъй като на него били спирани хора и основно претърсвани.

Според Сугарев сръбските власти искат да принудят българското малцинство или да се изсели, или да се премести във вътрешността на страната. Икономическите условия са такива, че принуждават хората да се разбягат. По времето на Ньойския договор българите там са били над 250 хиляди, сега са едва 12 хил., този асимилационен процес е съвсем умишлен, смята Сугарев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase