Снимка БГНЕС

Българин е държан часове на сръбската граница (на ГКПП Рибарци-Олтоманци), защото в багажника му имало три броя от книгата "Елегия за краището" на бившия български консул в Ниш Едвин Сугарев, посветена на българите от Западните покрайнини.

Председателят на Сдружение „Глас“ - Босилеград Александър Димитров бил накаран да се върне у нас, да остави книгите, след което щял да бъде пуснат безпроблемно.

"Бях в София по работа. Прибирайки се в Босилеград, неочаквано за мен, при щателна проверка на колата митничарите откриха книги, които седят в автомобила ми от няколко седмици. За този период аз няколко пъти съм пътувал до България", разказа Димитров пред Би Ти Ви.

"В тази книга има лично мое интервю на девет страници. Това е и поводът книгата да е в колата ми. Имах информация, че до три екземпляра от каквато и да било книга могат спокойно да минат през митницата и точно затова имах само три броя в колата си“, каза още Димитров.

След дълга суматоха на границата му съставили протокол, според който "веднага" трябвало да върне книгите. Впоследствие го променили на "72 часа".

Димитров обясни, че в онзи момент вече им казал, че може да го задържат, ако искат, но книгите няма да върне. Не получил и обяснение на какво основание го принуждават да направи това. В крайна сметка им поискал документ за конфискация, но те отказали.

Димитров обяви, че очаква реакция от българските институции за нарушените си права от сръбските власти.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase