Снимка БГНЕС, архив

Дърва за тази зима ще има, увери пред БНР Мирослав Маринов - зам.-министър в Министерство на земеделието и храните с ресор "Гори".

"Тази година пазарът се успокои, горивата са на нормална цена. Задоволяването на населението върви ритмично, нямаме проблеми по места, дори имаме преизпълнение на количествата от миналата година, която беше изключителна. Още от пролетта започнахме да задоволяваме населението ритмично с дърва за огрев. Към този момент данните показват, че вече над 47% ние сме задоволили от количествата, които са заявени при нас. Имаме налични количества на склад, които очакват хората да купят".

По думите му миналогодишното презапасяване с дърва ще е от полза за тази зима.

Още по темата

"За тази година са предвидени 1,422 млн. пространствени кубика дърва. От тях около 300 хил. пространствени кубика са продажба на корен. От склад сме предвидили 1,130 млн. кубика. Ще има достатъчно. Няма напрежение никъде по места", категоричен бе Маринов.

Кметът на Чепинци Мустафа Брахимбашев заяви, че тази година проблем с дървата нямат. Според него обаче има законови недомислици, които обслужват интересите на някои фирми.

"Тази година няма проблем с дървата, но цената мисля, че е твърде висока. Мисля, че това идва от високите държавни такси, които плащаме на Горско стопанство. В момента дървата вървят от 1200 до 1400 лв. с транспорта за 10 кубика букови дърва, което е високо".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase