Снимка: Pixabay

Запазва се тенденцията за високи цени на кубик дърва за огрев в страната. В сравнение с миналата година цените още малко са се покачили в зависимост от района, като цената варира между 140 и 280 лева. Транспортът и нарязването на дървата се плаща отделно, предаде БГНЕС.

През 2022 г. цената на дървата за огрев на метър вървяха по около 180 лв. за кубик, като се продаваха клони и остатъци от дървета от разчистване на дворни места, които вървяха по около 140 лв. Нарязаните, нацепени и подредени дърва - бук и дъб бяха по 200 лева. През 2021 г. кубик дърва беше на цена от 60 до 80 лв. в зависимост от района.

На фона на тези цени, които с идването на есента ще стават по-високи, парламентът на 28 юли отхвърли с 92 гласа “против” и 6 “въздържал се” предложението на ДПС едно домакинство да може да закупува 15 куб. м. дървесина годишно.

“Като сме оставили хората в Родопите без дърва през зимата би трябвало всички нас тук да ни бият с дърва и камъни, ама тъй като не им позволихте да имат достатъчно дърва за огрев остава да ни целят само с камъни”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Законопроектът гласеше, че общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи за една календарна година се увеличава от 10 на 15 куб. м., създава се възможност физическите лица, които имат право да закупят стояща дървесина на корен за лична употреба, но не са били включени в списъците по чл. 111, извън определените срокове да подават заявления. Отпада изискването физическите лица, закупили дървесина по реда на ал. 2, т. 2, да извършват добива самостоятелно, ако притежават удостоверение по чл. 230, ал. 3.

С отхвърлянето на предложението едно домакинство може да закупи най-много 10 пространствени куб. м. дървесина годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase