Снимка БГНЕС

“Правим анализ на агрохранителната веригата по обратна проследимост - от рафта към полето. Тя ще премине през производителите, преработвателите, животновъдите и дори производителите на фураж. Трябва да е ясно къде и как се разпределя добавената стойност”, заяви земеделският министър Кирил Вътев на брифинг след проведеното заседание на Консултативния съвет по млякото.

Министърът смята, че така ще стане ясно кой е виновен за високите цени в магазина. НАП и БАБХ правят проверки по веригите, като продуктите внос от чужбина също ще бъдат проверявани, добави той.

Поканени за участие бяха всички заинтересовани браншови организации по цялата продуктова верига на млякото. Участие взе и зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев.

Още по темата

Преди два дни се проведе първият Консултативен съвет по поземлените отношения, където Вътев посочи, че ще се търсят решения за дългосрочно и устойчиво ползване на земите, а следващата седмица ще се проведе съвет по месото.

Вътев определи преминалата среща като бурна.

“Още е трудно да се възприеме новия подход, че работим за агрохранителна верига, не работим отделно нито за животновъдството, нито за зърнопроизводството, нито за преработка отделно, а всичко е едно цяло, за да има повече български продукти на българската трапеза. Има много оплаквания от страна на животновъди и преработватели, и това е нормално, но се надявам с времето, и следващите срещи, повече хора да разберат, че сме едно неразделимо цяло от една агрохранителна верига“, заяви министърът.

Зам.- министърът Йоцев подчерта, че на следващото заседание ще бъде даден отговор какво всъщност се случва по веригата, защото в момента никой не бил доволен от случващото се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase