Снимка БГНЕС

"Популистко звучи да се управляват цените на храните от държавата. Те се управляват от конкуренцията, търсенето, предлагането".

Така коментира пред БНТ министърът на земеделието Кирил Вътев редицата инициативи на служебното правителство, които имаха за цел да свалят цените. Доколкото статистиката отчита спад в цените, той се дължи на пазара и намаляването на инфлацията, смята той.

"Задачата на държавата е да създаде по-добра бизнес среда, което ще намали себестойността на продукцията. Единственото притеснително, което трябва да се провери, е защо едни и същи продукти в България са по-скъпи от други европейски страни", обясни Вътев.

Той заяви, че в България няма земеделски производители феодали. "Има хора, които поради стихийното развитие на сектора са натрупали по-големи площи. Най-големият арендатор в света е в България", каза Вътев по повод твърденията, че има много заможни земеделци.

Според него фактът е, че земеделските производители трудно излизат на печалба, като България е сред последните страни в ЕС по обем на земеделската продукция. "Не е нормално България, която има потенциал да храни 30 млн. души, да внася домати, краставици и плодове. Трябва да сме нетен износител на земеделска продукция, каквито сме били до преди 35 години", е мнението на Вътев.

Още по темата

По повод вълненията на зърнопроизводителите той заяви, че пазарът ще намести цените на зърното. По думите му в момента са засегнати най-много млекопроизводителите от ниските цени на внос на сухо мляко от Украйна. Вътев отрече то да е вредно, просто не отговаря напълно на европейските стандарти за производство. "Как ще е вредно, като се дава на кърмачета?!", каза министърът. Той обясни, че държавата не може да се намеси в цените на зърното, защото е борсова стока. Единственото, което прави, е да събира информация от търговските ни аташета в чужбина за движението на цените на зърното в съответните страни и да я предоставя на производителите.

Министърът подчерта, че се очаква добра зърнена реколта. Той заяви, че зърното няма да остане по складовете. "Около 30% е остатъкът от миналогодишната реколта повече в сравнение с предходни години. За съжаление тази година зърнопроизводителите няма да са на печалба", коментира земеделският министър.

Кирил Вътев подчерта, че сме изостанали и в дигитализацията на земеделието. Редица информационни системи не си кореспондират, а някои не са и пълноценни. Като пример той даде животновъдството, където има голямо напрежение заради лошо планиране в краткосрочен, едногодишен план.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase