Снимка БГНЕС, архив
fallback

„На местните избори става страшно, защото има преференции”. Това каза математикът и бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов пред Nova News. Той е и бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване”.

„Има секции, в които ще се гласува за пет неща – кмет на община, кмет на район, кмет на населено място. Четвърто – общински съветници и накрая – преференции. Не карайте комисиите да събират числа”, обясни Константинов.

Относно машинното гласуване математикът обясни: „В Европа няма машинно гласуване, няма и да има”.

Александър Андреев, бивш председател на Централната избирателна комисия, посочи, че за пръв път ще използваме машините за провеждане на предстоящите местни избори.

Oще по темата

Според него законодателят не се вслушва в докладите на ЦИК и на Обществения съвет към ЦИК, написани след провеждане на различните вотове. „ЦИК като орган, който организира изборите, има най-добър поглед върху това кои моменти трябва да бъдат преразгледани”, каза Андреев. Той уточни, че машините за вота имат нужда от по-дълъг срок за програмиране. „Да се предвиди по-ясен регламент за отчитане на резултатите”, даде пример Андреев.

Според Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК, доклад на ЦИК, публикуван през юли показва препоръки за промени в Изборния кодекс. „Те засягаха и местните избори. Една от тях беше удължаване на срока между първия и втория тур на гласуване – да не е 7 дни, а да стане 14”, обясни Пенева.

Тя припомни, че в хронограмата на ЦИК е записано, че уеднаквяване на параваните за „тъмната стаичка” трябва да се направи от Министерския съвет – дребен проблем, чието решение се прехвърля в годините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 месеца

Една от на батко използваните играчки, заедно с кунчев, витанов и т.н. ЩАБ. Направиха ни зомбирани затворници с маски.

11

Анонимен

преди 8 месеца

Професор На всяка манджа мерудия, пак ли се появи?

10

Анонимен

преди 8 месеца

А ВИС ли?

fallback