Снимка: Bulgaria ON AIR

Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на университетската болница "Свети Георги" в Пловдив с координатор д-р Костадин Чифлигаров.

"Донорството не е нещо екзотично. То е нормална медицинска дейност, то е нещо, което трябва да бъде прието от обществото, от медицинската общност. То е задължително. Има тенденция за подобряване - българинът започна по-открито и по-спокойно да приема ситуация, при която близък или роднина се оказва в състояние на мозъчна смърт и има готовност да коментира тези проблеми", каза началникът на интензивното отделение на Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия към Университетска болница д-р Чифлигаров, който е и координатор по донорство в ефира на "България сутрин".

Въпреки това отказите не са малко, което при ниския брой потенциално донорство затруднява трансплантациите в страната, стана ясно от думите му.

"По отношение на тежестта на решението на близки и роднини, оказали се в подобна ситуация - трудно се описва. Обикновено това са млади хора, пострадали при различни инциденти, не е задължително да са пътно-транспортни", уточни лекарят.

По думите на д-р Чифлигаров промоции на донорството и трансплантациите постоянно присъстват днес.

"Трансплантологията не е свързана само с дарения на органи. Крайният резултат на помощ на други хора е несъизмеримо голям. Може да се стигне до десетки хора, които могат да получат помощ от една такава донорска ситуация. В случай на донорска ситуация проверяваме в регистрите на ИА "Медицински надзор" за наличието или отсъствието на неписмено несъгласие за донорство", обясни събеседникът.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Чифлигаров подчерта, че процедурата не може да тръгне без съгласие на близките на изпадналия в мозъчна смърт и обясни как се работи в посока насърчаването на донорството.

"Преди всичко - медийна активност. Хората трябва да слушат и да знаят, че се спасяват други хора, загубвайки живот на конкретен човек. Информативността с проблема е на първо място, за да може хората да повярват, че това е една стандартна медицинска дейност, която дарява живот. На второ място е повишаването на нивото на здравната услуга в страната, за да може българинът да започне да вярва", настоя той.

Системата в България е напълно достатъчна за осъществяването на трансплантации, смята медикът.

"Най-честите трансплантации са на бъбреци, като става въпрос не само на пациенти, починали в резултат на състояние на мозъчна смърт, но и живо донорство. Системата работи, но има голяма листа на чакащи, които все още таят надежди, че нещата ще потръгнат", коментира още д-р Чифлигаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase