Снимка: БГНЕС

Десетки граждани се събират на протест пред Съдебната палата в София. Той е един от десетките, които днес се провеждат на територията на цялата страна в подкрепа на пострадалото 18-годишно момиче от Стара Загора, което бе нападнато с макетно ножче от 26-годишния Георги Георгиев.

Протестиращите настояват за законови промени, адекватно правосъдие и цялата строгост на закона, предаде репортер на БГНЕС.

Ива Ганчева е една от участничките в протеста. Пред БГНЕС тя обясни, че миналият път не е успяла да се включи в протеста. "Включвам се заради поредната вълна от насилие, на която ставаме свидетел, включвам се заради цирка, който се разигра вчера в Народното събрание. За мен това беше едно унизително отношение спрямо всички жени, които в момента са жертви на насилие, които трябва да съберат смелост да излязат, да избягат. Трябва да има действащи механизми, които да ги предпазват”, посочи тя. Според нея съдиите прилагат закона такъв какъвто е, но трябва да има промени в Наказателния кодекс и да се помисли сериозно за образованието на децата в училище.

Протестиращите държат плакати с надпис “Нито една повече”, “Скулптуре, ще те запомним с този културен шедьовър”, “Затвор за Георги”, “Няма да мълчим” и др.

Изискванията, които протестиращите поставят към институциите, са въвеждане на политики за превенция, подкрепа и закрила на жените пострадали от насилие; промени в прилагането, политиките и практиките на тези политики; улеснен достъп на пострадалите до правосъдие; съдебна реформа, създаване на кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област в страната в максимално кратки срокове; незабавно започване на работа на Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие; за всяко издадено съдебно решение и медицинска експертиза да се носи персонална отговорност и право да се търси съдебна отговорност при установяване на компрометиране, както и въвеждане на часове по сексуално образование като превантивна мярка срещу сексуален тормоз, включващи часове по въпроси за като равенство между жените и мъжете, взаимно уважение, ненасилственото разрешаване на конфликти, нестереотипни роли на половете, насилие над жени и правото на лична неприкосновеност.

Сред протестиращите има както млади, така и по-възрастни хора, както жени, така и мъже. Всички те остро се противопоставят над насилието на жени и настояват за адекватни действия от страна на институциите.

Пламен Петров също е участник в протеста. Пред БГНЕС той каза, че се е включил в протеста и миналата седмица, защото според него не е нормално насилието над жени да продължава. “Като цяло като общество имаме проблем с насилието. Миналата седмица призовавах да нямаме и фашизоидни елементи в парламента, защото тази агресия спомага доста за насилието в обществото”, каза той и посочи, че според него някои са започнали да се усещат за това.

“Тези закони, които се гласуват, трябва и да се прилагат”, категоричен е той. Според него от самото начало проблемът ни е с институциите, които упражняват закона. Ако нямаме МВР, и всички институции да работят, няма да се оправят нещата”, смята Петров.

Роза Колчагова каза пред БГНЕС, че основното искане е “нито една повече”. Тя коментира, че случаите на насилие са заместители, и според нея и преди е имало случаи на насилие над жени, но сега жертвите имат повече смелост да потърсят правата си.

“Много се надявам, че това, че ние сме на протест, ще бъде фактор повече жени, дори и деца, да търсят своите права, защото в момента имам чувството, че насилникът има повече права - може да се разхожда по улиците, а когато едно момиче го е страх, то не излиза от вкъщи, то е неговия кошмар, неговия затвор”, подчерта тя. Според нея в момента имаме добри закони, но “който си плати, той си излиза”. Според нея трябва истинска съдебна реформа, но е важно системата “да се изчисти от горните етажи до последния връзкар, при който може да минат такива неща.”

По-късно протестиращите ще се насочат и към сградата на Народното събрание и ще настояват исканията им да бъдат чути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase