Кадър: БНТ
fallback

В учебника по история в Гърция пише, че Кирил и Методий са официални представители на византийската държава. Те са официални служители на Византия и са изпълнявали държавни мисии. Това обясни пред БНТ Стефан Стоянов - бивш депутат от СДС и бивш посланик на България в Гърция по повод предложението 24 май да стане национален празник.

Oще по темата
Стоянов обясни, че учебникът по история в южната ни съседка е само един и по него учат 11 милиона гръцки деца.

В учебника пише, че средновековната гръцка държава се нарича Византия и тя с различни средства - с оръжие и дипломация, приобщава варварите към византийската цивилизация. Споменава се византийска държава и цивилизация, а не толкова християнска. Пише още как със сила Борис I е бил принуден да приеме християнството и е кръстен лично от император Михаил III. Когато Борис I се опитва да говори отново с папата, императорът отново му праща войска.

В писмо до императора Ростислав моли за мисионери, които да проповядват и императорът възлага на Кирил да отиде на специална просветителска мисия. В учебника пише още, че византийските власти преследват плана си за християнизиране на славянските народи с прозорливост и далновидност.

Братята Кирил и Методий са част от учителите, които проповядват в други държави. Има също отделна политика за Русия и за западните славяни, каза Стоянов.

Хубаво е политиците, които се занимават с тези въпроси, да имат повече култура и познание, заяви Стефан Стоянов и отбеляза, че в САЩ например промяната на един закон може да отнеме години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 9 месеца

гръцка държава има от почти 200 години а за тъй наречените братя са прави и нямат нищо общо с България.би трябвало да честваме техните ученици.

74

Хан Драган

преди 9 месеца

Да, в САЩ закон трудно се допълва или поправя, защото законите са правени от ХОРА, а не от гащници като в БГ. Затова например ЗУТ е поправен 99 пъти. Толкова тояги трябва да се напишат на тези дето са го писали и гласували.

73

Армандо

преди 9 месеца

Жалко че не е жив Професор Божидар Димитров той много точно обясни в едно от предавания си за двамата братя може да се намери и види никой не създава азбука или начин на писане без да познава добре говора и фонетиката на един език. Грузинците и Арменците си имат свой азбуки и до ден днешен пишат на тях и са горди с това те приличат на глаголицата и стига с това княз Борис той си е цар ито какъв още преди него сред българите е имало много християни така че не било трудно да наложи като религия

fallback