Центровете за защита от насилие в страната са крайно недостатъчно. Данните показват, че такива места за настаняване има в 13 областни града от общо 28.

"Това е голям проблем, за който неправителственият сектор и организациите, които подкрепят жените, преживели насилие, алармират от много години. Това е недостатъчен брой спрямо случаите на насилие, с които ние се сблъскваме. Колкото повече обсъждаме темата, толкова повече жените намират смелост да се обърнат към институции и да потърсят подкрепа", коментира Александра Станкова от Българския фонд за жените в студиото на "България сутрин".

Според нея няма ясна заявка колко нови центрове трябва да се отворят, в кои места и какъв бюджет се предвижда.

Още по темата
"Статистиката за случаите от насилие все още не е национална. Имаме нужда от такова проучване, от повече кризисни центрове, защото жените пътуват, налага се да изоставят средата си", обясни Станкова.

Представляващата колектива "Феминистки мобилизации" Ширин Ходжева определи гласуваните промени в Закона за защита от домашно насилие като първа стъпка, която ще доведе до разширяването на кръга на случаите, в които пострадали хора ще могат да се възползват.

"Оставаме с горчив вкус в устата от срока от 60 дни. Нашият призив е всеки, който е в насилствена връзка или преживява насилие, да не чака този срок. Във всеки момент, в който пострадалият усети, че това е нетърпимо, да се обръща. Важно е да даваме граждански натиск към властимащите", настоя Ходжева.

Събеседничката ѝ също изрази мнение, че тези 60 дни не трябва да са сигнал, че една жена, която преживява насилие, трябва да чака този срок преди да потърси помощ.

"Терминът "интимната връзка" е предложен от редица експерти, които са участвали в създаването на законопроекта, което е продължило 12 години. Дефиницията е съобразена с европейските стандарти", изтъкна още Станкова.

Пред Bulgaria ON AIR
гостите коментираха и нецензурните думи на Вежди Рашидов вчера в парламента.

"Моето усещане беше яд, ярост. Ние бяхме приключили нашето събиране пред НС, не се сдържахме и отново отидохме с твърдото решение, че г-н Рашидов трябва да подаде оставка като народен представител. Докато от най-високата трибуна в България чуваме женомразка реч и такива изказвания - няма как да търсим промяна в обществото", изрази позиция Ходжева.

Станкова определи изказването му като "унизително за жертвите, преживели насилие". "Опит за унижаване на техните усилия. Разочароващо е, Вежди Рашидов трябва да си подаде оставката не само от комисии, но и като народен представител", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase