Тенденцията у нас е все повече земеделски производители да се отказват от бизнеса. До какво ще доведе това?

"Ние губим българското производство. Това е тенденция, която продължава вече над 20 години и става практика. Всяка година губим български производители, които се отказват. Факторите са много. Не бяхме конкурентоспособни да застанем срещу едни модерни стопанства. Недоброто качествено прилагане на развитие на селските райони, в които се изляха милиарди, но в същото време нямаше качествен продукт, който да създаде стимул на производителите", каза представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото на "България сутрин".

Друга важен фактор, който той изтъкна, са климатичните промени - глобалното затопляне играе важна роля в производството.

"Тази година беше изключително тежка. От пролетта започнаха сериозни в цяла България осланявания, измръзвания. Загубихме почти 80% от реколтата от череши, между 80-100% от прасковите, кайсиите. В голяма част от България сливовите култури също са на 50-60%. Доматите, краставиците, чушките - в традиционни региони масово се оплакват, че заради високите температури изгарят продуктите на полето", стана ясно от думите на Цеков пред Bulgaria ON AIR.

При някои от плодовете тази година повишението на цените е с 20-30%, някъде и до 40%, коментира представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци". Той обясни, че когато липсва родната продукция на пазара, тя веднага се запълва с вносна, но проблеми има не само в България.

По думите му българският потребител оценява качеството на нашите продукти. "Българинът осъзнава, че нашите плодове и зеленчуци са тези, които трябва да консумира. Геномът на организма усвоява на 100% храна, която е произведена в региона", обясни той.

За да се увеличат българските плодове и зеленчуци в училищата трябва да протекат и законодателни промени, коментира още Цеков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase