Снимка: СДВР
fallback

Средната годишна заплата на мъжете е 20 515 лв., а на жените - 16 880 лв.

Това се посочва в специална глава, посветена на намаляването на разликите по пол, доходите и заплащането, от Доклада за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022-ра година, който е качен за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство, съобщава БНР.

Средният осигурителен доход за страната през миналата година е 1298 лв., като за мъжете той е 1340 лв. а за жените - 1254 лв. Или разликата е близо 7% в полза на мъжете.

Средната пенсия на мъжете е 797 лв., а на жените - едва 658 лв.

Относителният дял на бедните спрямо линията на бедност общо за страната е 22% от населението, като за жените процентът е почти 24, а за мъжете - малко над 20.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

180

Анонимен

преди 9 месеца

Момиче съм,но по душа съм фаянсаджия,или строител съм,но .....Унификацията да е с мярка и тази мярка да е с уважение към всеки пол по природа и после към социалната значимост на някоя професия.Но това явно само в някоя утопия.

179

Анонимен

преди 9 месеца

Аз съм за напълно равно заплащане, но и напълно равни отговорности и натоварване.Когато видя жена по обектите пренасяйки тежко на 40 градуса, или удряйки долу в мините, тогава могат да имат претенции. След като 90% от тях седят в офис на климатик вършейки съмнително полезна дейност за обществото, то би било адски грозно да получават същото заплащане като човек рискуващ живота си или такъв под огромен стрес!

178

Анонимен

преди 9 месеца

Не само в България същото е и в Германия.Темата не е актуална!

fallback