Снимка БГНЕС, архив

За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните работи са получени 1 950 заповеди за защита.

От тях 647 са заповедите за постоянна защита и 1 303 - за незабавна защита. Това сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция "Национална полиция", предава БГНЕС.

От извършения анализ най-висок е коефициентът на издадени заповеди за защита, спрямо населението в съответната административна област, за първото шестмесечие на 2023 г. е в област Велико Търново, следвана от Силистра и Разград.

По отношение на образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, за първото шестмесечие на годината те са 596 спрямо 426 за същия период на миналата година. Това представлява увеличение с 40%. Според Зорница Шуманова, национален координатор на МВР по въпросите на домашното насилие, това се дължи на факта, че хората са много по-склонни да споделят за проблема си и да искат помощ от полицията, като подават сигнали до съответното РУ. Отделно се подават много молби и декларации към съда. "Домашното насилие вече не е толкова латентно, жертвите все по-често ни сезират. Отделно и изолацията, свързана с Ковид, оказа своето въздействие, защото хората бяха дълго време затворени", обобщи Шуманова.

Още по темата
В МВР със заповед на главния секретар е определен национален координатор по въпросите, свързани с домашното насилие. Същевременно в ОДМВР, със заповеди на директорите, са определени регионални координатори, които ежемесечно извършват детайлна проверка на постъпили през месеца материали, свързани с домашното насилие.

Националният координатор събира, обобщава и анализира подадените от регионалните координатори данни за случаите на домашно насилие. Изисква при необходимост допълнителна информация от регионалните координатори за конкретни случаи на домашното насилие, както и поддържа връзки с държавни органи, институции и неправителствени организации за осъществяване на съвместни програми за превенция и защита от домашно насилие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase