Снимка Bulgaria ON AIR
fallback

Депутатът от БСП Иван Ченчев коментира предложенията за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие, които бяха внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Народът трябва да бъде спасен от това правителство, заяви той в студиото на предаването "Денят ON AIR".

"Винаги сме отстоявали, че трябва да се проведе разследване, но винаги сме били за справедливи присъди. Още в 44-ия парламент бяхме внесли промени в Закона за домашно насилие, които касаят конкретни казуси, а не промени, които позволяват на НПО-та да влязат при българските семейства. Всеки насилник трябва да понесе най-строгото наказание, но в този момент се прави бързо и необмислено. Много въпросителни има, текстовете трябва да бъдат прецизни, защото отварят врата в полето и може да се стигне до злоупотреби", каза Ченчев.

В ефира на Bulgaria ON AIR той настоя, че още по-важна от закона е превенцията. "Стига повече жертви. За целта - превенция!", бе категоричен той.

"Така събрана правната комисия, вероятно докладът е изпратен 24 часа преди това, кой го е прочел, кой - не. В ситуация, в която са поставени под натиск, дано мислят повече професионално и чуят експертите. Наказателният кодекс, когато се отвори, винаги предизвиква скандали и е изключително важно занапред да няма нито един пострадал български гражданин. За целта трябва да се изпипат законите", подчерта Ченчев.

Депутатът от БСП добави, че социалистите се страхуват, че промените в Конституцията не са добре обмислени и се намесват много други скрити сценарии.

"Отстояваме по всички въпроси наши неща, искаме най-разумно да участваме в дебатите в пленарната зала и ресорните комисии. Ако се пипа Конституцията, изключително важно е какво точно ще се пипа. Най-притеснителното за мен - 3 март си е 3 март. Всеки един, който се качи на Шипка и му настръхне кожата, в този момент какво да си помисли - че удряме хикс на опълченците и на Шипка?! Това беше абсолютно ненужно, освен ако не е димка, която да отвлича вниманието от сериозните въпроси", обясни Ченчев.

По думите му, в тези кризи е най-нормалното нещо е да се говори за нашия народ и да се решават неговите проблеми.

"Минималната заплата се вдига заради 42 пъти настояването на БСП от трибуната. Как би ви изглеждал парламент, който дрънка с оръжия и взима позиции, които не бих казал, че са пробългарски? Правим всичко възможно да се противопоставим на някои от безумните неща, които се вкарват маскирани", посочи Ченчев.

Депутатът от левицата каза също, че сме под угрозата да не получим парите по втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост.

"Как взимат решения на тъмно? Значи си натисквач на бутони. Къде е интересът? Не да маскират, че пазят българския интерес, давайки оръжие или взимайки друго решение. Поставиха ли проблема на масата и да търсят съгласието на партиите? Напук на всякакво его и лидерство да се говори политически, за да обхванем стратегически важните цели за България. Колегите от ПП и ДБ съжаляват, защото в момента са в сандвича на Борисов и Пеевски, успешно върнаха стария модел. Става ми лошо като чуя "промяна" по телевизията. Порциите на върха в тези партии вече са разпределени. Решиха да се "изпират". БСП възстанови ролята на държавните предприятия в страната. Тези държавни предприятия са били източвани", коментира Ченчев.

И добави: Ако президентът говореше това, което говори сега, може би нямаше да се стигне до създаването на ПП и до тази ситуация.

По думите му,  БСП избира между 13 имена за кандидат-кмет на София, а сред тях е и това на Ваня Григорова, която, според Ченчев, е "доказан перфектен професионалист". "Левицата" вече има посочен свой кандидат за кмет на София, съобщи Ченчев и поясни, че се водят разговори за общо явяване с други леви формации.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

превенция,а

преди 9 месеца

Като им друсна по 10 години на всички стригачи и резачи,и тогава ще видите как на тъмния балкански субект му се изпарява всякакво желание за простотии!

24

Анонимен

преди 9 месеца

Проблемът е в правосъдната система.Пускат срещу пари.Закон си имаше.Никой нормален не пуска за 400 шева и счупен нос.Единствената превенция в момента се явява обществото да наложи морални норми,че насилието не е хубаво нещо.Спрете по социалните мрежи да подкрепяте насилието!

23

Анонимен

преди 9 месеца

До 26:Зящото се обявава против насилието ли говори като руска к...?!Я се лекувай!!!

fallback