Снимка БГНЕС

Намаляването на бедността и социалните неравенства трябва да е цел на всяка публична политика, независимо дали е социална, здравна или образователна.

Това каза в интервю за БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя заяви, че ще работи за повишаването на минималната заплата и на доходите, както и "да се повиши усещането за социална справедливост, което в момента не е факт".

В България инвестираме сериозен финансов ресурс, но невинаги той води до качество на живот, коментира социалният министър. Тя каза, че се подготвя цялостен анализ на политиката на социално подпомагане, за да не се стига до това "хора, които получават години наред помощи и все са в затруднено положение". По думите ѝ темата за даването на пари е свързана с въздействието на социалната инвестиция.

Още по темата

"За следващия бюджет ще работим за цялостната подкрепа на всички уязвими групи. Само паричните помощи никога няма да са достатъчни", посочи Шалапатова. По думите ѝ целта е родителите на деца с увреждания да получават цялостна подкрепа, не само финансови помощи.

До края на тази година ще е готова национална карта за социалните услуги, базирана на анализи на местните власти, съобщи министърът на труда и социалната политика.

"Чрез картирането на социалните услуги да се запълнят празноти – там, където има такава потребност, тя да бъде създадена – както от местната власт, така и с ресурсите на държавните институции."

Около 200 деца са останали в четирите действащи дома за медико-социални грижи, уточни Шалапатова. Това по думите ѝ са "последните деца", за които досега е било трудно да се намери "хуманна алтернатива".

"Нямам обяснение защо толкова бавно се извеждат тези деца. Те трябваше до края на миналата година да намерят по-качествена грижа – в семейна, в близка до семейната среда."

По данни на НАП към края на юли 10 800 украински граждани у нас имат действащи трудови договори, а над 20 000 са били консултирани по места, добави още социалният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase