Снимка: БГНЕС

"Родолюбието се съхранява в сърцето на българина, а не е изписано по тялото му". Това се казва в позиция на старозагорския митрополит Киприан, изпратена до медиите.

Повод за неговата позиция стана жестокия акт на насилие срещу 18-годишно момиче, което беше нарязано в Стара Загора от своя приятел с патриотична татуировка, на която е написано "Свобода или смърт".

"За съжаление, днес заветните думи "Свобода или смърт", изписани по телата на днешната младеж, а тялото е дом на Духа Светаго, са изпразнени от своето съдържание, защото родолюбието се съхранява в сърцето на българина, което винаги трябва да милее и да тачи своята родина и за всички близки около него, като ги обгръща с вярата, надеждата и любовта“, подчерта старозагорският митрополит.

Още по темата
"Свидетели сме на брутални действия спрямо човешка личност, които винаги са осъдителни, изпитвайки неприязън към тези, които ги извършват, оставайки с убеждението, че не са родени от двама любящи родители, а отгледани и възпитани от хора без морални ценности и етични норми на поведение. Изборът е свобода на човека, която винаги се регламентира и отстоява в ценността на добротворството и миролюбието, а издевателствата върху ближния, ще донесат разруха в обществото ни и обезсмислят цялата система, която трябва да въздаде за деянията, които се извършват, именно в нашето свободно, демократично и "либерално" общество", заяви още висшият духовник.

Митрополит Киприан призова да си спомним картината на Шипка при боевете, когато всички които паднаха за Освобождението на България, защитаваха със своите тела заветния проход и те положиха своите кости пред олтара на отечеството ни.

"За разлика от днешната картина, когато някой в ярост измъчва и реже от тялото на своя ближен, за да отмъсти в своята ярост и това кощунствено деяние донесе отпор в цялото ни общество, осъждайки стореното и молейки се за пострадалата, да продължи живота си и да запази силите си и човешкото в себе си, а Бог на всеки ще въздаде според деянията му", подчерта старозагорският митрополит.

Митрополит Киприан отбеляза и че днес Стара Загора отбелязва 146 години от боевете за защитата на града по време на кръвопролитните сражения в Руско-турската освободителна война през 1877 г. и последвалото опожаряване на града и избиването на близо 14 000 жители на града и околните села.

"Поклон пред паметта на нашите български бащи и майки, братя, и сестри, опълченци и мирни граждани, загинали мъченически, за да ни има! Поклон пред паметта на хилядите, които полагат живота си за Освобождението на страдащата ни родина. Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни. Слава Богу за благияя Му промисъл да съхрани България! Нека скъпата ни Родина пребъде през вековете!", завършва посланието на митрополит Киприан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase