Снимка БГНЕС

Средно 7% икономия от отопление са реализирали 192 000 домакинства с парно в София през този отоплителен сезон. Анализът е на топлинния счетоводител с най-голям пазарен дял „Техем“, съобщи „Телеграф“.

Топлофикация ще трябва да връща пари на повече от половината от тях - 55%, заради по-краткия (172 дни) отоплителен сезон 2022/2023, отколкото предишния - 196 дни, и по-топлото време. Това показала рекапитулацията на годишните изравнителни сметки на потребителите, изготвени въз основа на платените прогнозни месечни сметки, определени въз основа на предишния отоплителен сезон и отчета на ползваната топлина по показанията на измервателните уреди - топломери, водомери и топлинни разпределители. Въпреки по-скъпата с 30% топлинна енергия софийските домакинства с парно са потребили по-малко топлина и са спестили.

1409,24 лева е средният разход за отопление и топла вода за имот от над 100 кв. метра, 528 лева е той за гарсониера и 791 лева за двустаен от 70 до 90 квадрата.

22%, или 42 240 клиенти на „Техем“ ще получат от 10 до 99 лева. На 16%, или на 30 720 потребители, дружеството трябва да върне от 100 до 249 лева. Сумите са без ДДС. 45% от домакинствата, които са ползвали повече, отколкото са платили през сезона, трябва да доплатят различни по размер суми на дружеството. 19% от тях ще доплащат от 10 до 99 лева. Потребителите, на които столичното парно има да връща пари, защото са надплатили с прогнозните месечни сметки през сезона, могат да отидат в каса на топлофикация да си ги получат, след като сумата за получаване излезе във фактурата с изравнителната сметка.

Още по темата


На над 4000 клиенти на „Техем“, които не са пуснали инкасатор да снеме показанията на измервателните и уредите за дялово разпределение, им е начислено максимално ползване.

До 31 август най-късно е срокът те да поискат допълнително посещение и да им бъдат отчетени уредите. „Това обаче означава, че освен техните ще бъдат коригирани и сметките на всички останали клиенти в сградата“, напомни Милена Стоянова, управител на „Техем“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase