Снимка: БГНЕС

Близо 50% от българските потребители изразяват своето притеснение от растящите количества на отпадъците, показва проучване на Евробарометър относно нагласите на европейските граждани спрямо околната среда*. За 43% от анкетираните потребители в България измененията в климата са обезпокоителни, в сравнение с 53% за потребителите от други страни в Европейския съюз.

Като цяло, българите оценяват красотата на природата и на българските планини, които ни даряват с усещане за спокойствие, свежест и свобода, и които се възприемат като подходящо място за почивка през всеки сезон. Планината е наш дом, който трябва да пазим от замърсяване чрез общи усилия - като изхвърляме отпадъците на обозначените за целта места, отнасяме се с уважение към околната среда и почистваме след себе си.

Данните сочат, че нивото на осъзнаване на замърсяването сред гражданите е висок, но хората не винаги знаят как да се справят с него. Ето защо те са склонни да търсят отговорността не в личните си действия в ежедневието, а във външни, независещи от тях фактори. Цели 83% от анкетираните българи смятат, че бизнесът трябва да прави повече за опазването на природата, а 78% посочват, че правителството и държавата не са достатъчно активни в това отношение. Сред действията, които българите посочват като наложителни за справяне със замърсяването на околната среда, са въвеждането на по-строги глоби за нарушителите (36%); по-строго законодателство; по-високи данъци и промяна в начина, по който потребяваме и консумираме продуктите (30%).

От друга страна, грижата за природата става все по-важна за потребителите, особено за младите хора между 18 и 30 години. Те вече са склонни да избират продукти на компании, които са екологично отговорни, както и лично да се включват в инициативи в полза на обществото. Това води до формиране на съзнание, което би спомогнало за по-високата ангажираност на гражданите със зелените каузи.

През последните години, редица инициативи се провеждат в градска среда, но опазването на уникалните природни и животински видове е особено важно в планината и сред природата. Планините са едно от най-големите богатства на България, които трябва да бъдат опазвани чисти, за да съхранят красотата си в бъдеще.

*Източник: Специално проучване на Евробарометър 501, Нагласи на европейските граждани спрямо околната среда, декември 2019.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase