Снимка: БГНЕС
fallback

79 000 евро е годишната заплата на президента Румен Радев. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация на Country Gassettte.

Освен на българския президент са разкрити данни за актуалните годишни заплати и на държавните глави на Унгария Каталин Новак и Румъния - Клаус Йоханис.

Сред тях най-високата годишна заплата е тази на Новак - 127 159 евро. С 72 941 евро пък Клаус Йоханис се нарежда след Радев.

По данни на Евростат от декември 2022 г. това са трите страни с най-ниски средни заплати на населението. Размерът им е съответно Унгария - 12 600 евро, Румъния - 13 000 евро, и България - 10 300 евро.

Това означава, че при годишна заплата на българския президент от 79 000 евро и средна годишна заплата в България 10 300 евро възнаграждението на държавния глава е осем пъти по-високо от средната заплата на българина и над 20 пъти повече от минималната заплата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

340

IT пенсионер

преди 9 месеца

Това е заплатата на един среднодобър ИТ специалист в Германия. Смятайте къде е Българоия в европейските класации по стандарт и качество на живота, щом президента ни взима колкото един европейски бачкатор.

339

Забравяте,че Радев е

преди 9 месеца

военен пенсионер с генералска пенсия,за която няма таван.Ако приемем,че пенсията му е около 55% от генералската заплата на военен пилот на реактивна свръхзвукова авиация,командващ ВВС,той си докарва и над 5000 лв(може и сметките ми да са грешни,да са повече) месечно към заплатата.А жена му,която се развява с него по света,величана като първа дама(по конституция няма такава длъжност),обличана, охранявана и обгрижвана,какви пари взема и за какво?А на приказки са "народни" хора.

338

Анонимен

преди 9 месеца

Доста подвеждащо заглавие. Президентът на България, който и да е той, взима толкова. Възнаграждението е законово определено. Иначе конкретният президент се избира чрез пряк мажоритарен вот и така се решава кой да бъде президент и съответно да взима такава заплата.

fallback