Снимка БГНЕС

Разговорите с политиците в парламента, които се проведоха в петък със синдикатите, са довели до уверението, че поне 2/3 от нужните 300 млн. лв. за компенсиране на инфлацията ще бъдат предложени в държавния бюджет.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на 120 минути по Би Ти Ви.

Синдикатите искат да се компенсира инфлацията по сектори, като общата сума е 1,1 млрд.лв. В бюджета има осигурени 700 млн. лв. за ръст на заплати за образование, БАН и тн. Около 300 млн. лева обаче не достигат. Затова от КНСБ проведоха серия от срещи в НС, на които са получили уверение, че 2/3 от парите ще бъдат осигурени през предложения в държавния бюджет, като в това число са и парите за МВР.

Те могат да се вземат от капиталовите разходи и от средствата за издръжка, смята Димитров.

"Оставаме в стачна готовност, в понеделник, вторник и сряда с експерти на партиите ще разгледаме конкретно исканията ни, като до края на тази трябва да бъдат внесени като предложения преди разглеждането на бюджета на второ четене, което ще се случи на 25 юли", каза Димитров.  

По думите му, напоследък работниците масово отказвали трудови договори заради запори и бързи кредити, и това е епидемия, която се разви в последните 7-8 г., посочи той.

Извън София това е много видимо, бързите кредити са пряко свързани с хазарта, каза Димитров. Проблемът с прозрачността трябва да се реши, допълни той. Има големи фирми по 400 човека, като 3/4 от тях са с проблеми с бързи кредити, допълни той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase