Снимка БГНЕС

Национална детска болница трябва да е в центъра на София, в близост до други лечебни заведения, за да може да се оказва възможно най-бързо специализирана помощ. Вече има възражения и срещу одобрения терен за болницата в Горна баня, който не е комуникативен. Това заяви зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Михаил Околийски пред БНТ, намеквайки, че новата власт има нови планове за детската болница, която чакаме да бъде построена над 45 години.

Още по темата
Околийски подчерта, че има отделени средства за проекта, "с които се плащат заплати на някакви хора", но не е ясно с какво точно се занимават. Той обеща повече конкретика по темата скоро и започнат строеж следващата година.

Припомняме, преди дни в интервю за „24 часа“ и здравният министър даде да се разбере, че подобно на медицинските хеликоптери и за детската болница в Горна баня ще бъде даден заден ход, казвайки че "нова детска болница ще има, независимо къде".

Преди служебното правителство на Гълъб Донев да определи терена в Горна баня и за 10 месеца да направи редица стъпки, включително одобрен ПУП и ангажимент на Европейската инвестиционна банка за безвъзмездна помощ за анализа на нуждите и как трябва да изглежда модерното лечебно заведение, редица правителства се лутаха по въпроса къде да се лекуват децата на България и така и не намериха отговор, който да се хареса на педиатри, родители и неправителствени организации, припомн скенер нюз.

Първата идея беше Националната детска болница да бъде изградена на мястото на 45-годишното скеле в двора на УМБАЛ „Александровска“, но реакцията на обществото беше крайно негативна.

Същото се случи и когато бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров реши да мести съществуващата Педиатрия в болница "Лозенец, където плановете предвиждаха дострояване на бъдеща голяма модерна детска болница. Но такава все още няма. И вероятно няма и да има скоро, ако сегашното ръководство на МЗ започне всички стъпки отначало.

За Горна баня сроковете предвиждаха болницата да е готова до началото на 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase