Снимка: БГНЕС
fallback

Пожарникари от Пета пожарна служба, както и служители на Четвърто и Шесто Районни управления в столицата, протестираха символично тази сутрин. Протестът бе с пуснати сигнални лампи на пожарни и патрулни автомобили, а основното му искане е за промени в проекта за Бюджета за тази година, като в него бъде предвидено поне 10% увеличение на основните заплати.

Подобен протест има в няколко града на страната, като недоволството продължава и в четвъртък, но ще се провежда само в извънработно време.

БГНЕС припомня, че още на 2 юли синдикалната федерация на служителите в МВР обяви, че настоява за промяна в проекта за Бюджет и залагане на минимум 10% увеличение на основните заплати във ведомството, като още тогава от организацията обявиха протестна готовност. Разчетите на финансовото ведомство не отчитат по никакъв начин липсата на достатъчно служители, което натоварва допълнително работещите пожарникари и полицаи, задълбочаващото се тежко технологично изоставане, липсата на функционални униформи и редица други сериозни проблеми, смятат от синдикалната организация.

От синдиката на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” също настояват за увеличаване на заплатите в проекта на бюджет за МВР за 2023 г. с не по-малко от 15% и запазване на сумите за издръжка и капиталови разходи за ведомството поне на нивата от 2022 г.

"Преди година и половина министърът на вътрешните работи тогава Бойко Рашков обяви, че реформата в МВР е приключила на 98%. Днес се оказва, че според г-н Василев ние не сме реформирана система. Това го казваме и ние и някога трябва да се случи, по начин, който да е видим за обществото и за нас. Днес излизаме на протест, за да покажем, че отново сме забравени. От години повтаряме, че нямаме униформи, 10 години не можем да получим качествени униформи", заяви пред БНТ Вергил Христов, заместник-председател на УС на СФСМВР.

По думите му 10% увеличение на възнагражденията в системата на МВР е минималното, което заслушават.

"Най-малкото, защото ни предстоят трудни задачи - покрай изборите и мигрантския натиск. За да се справим с тези задачи, ще трябва колегите да имат някакво спокойствие и мотивация да си свършат работата, мисля, че исканията ни са справедливи", заяви Вергил Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен То навсякъде е в държавните служби е пълно с пенсионери, които не можеш да ги поклатиш и с топ. Близки до началството, подмолни, нагаждачи и със самочувствие, че с тях започва и свършва света. УЖ били много компетентни и работни - повечето нищо не могат. Няма власт да ги помести, само господ.

20

Така е ..

преди 10 месеца

Прекрасна възможност да се изхвърлят пенсионерите от МВР.Настоящия министър веднага да внесе закон в НС. Пенсионери в МВР само да 5г. и по изключение за изключителни заслуги.Пари ще има за увеличение на заплатите до 50 %.

19

Ха-ха

преди 10 месеца

Няма лошо ама и да поработват малко. Не да седят и да пазят камерата. Тя си снима и без тях. Вчера ако имаше три патрула в Xаинбоаз (и това трябва да е денонощно) нямаше единствения подходящ за големи камиони проход да е затворен цял ден. Заради две катастрофи

fallback