Снимка: Bulgaria ON AIR

От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, които ще важат през следващите 12 месеца. Най-голямо е увеличението за клиентите в Североизточна България - 5,43 на сто. В Западна България цените се увеличават средно с 4,24% а в Южна България с 3,63 на сто.

Комисията за енергийно и водно регулиране увеличи и цените на парното. Увеличението е почти символично, а причината за това е поевтинялата цена на природния газ през последните шест месеца, както и няколкото по-сериозни увеличения на цените на отоплението през миналата година.

Христо Брадваров е глава на четиричленно семейство. Признава, че увеличението е високо, а младите семейства като неговото понякога трудно се справят с планирането на семейния бюджет. "Много е, не е нормално", каза той.

Неговото семейство използва топла вода от столичната топлофикация. Казва, че и сега сметките са високи, а новите цени ще се отразят сериозно на портфейла.

"Трябва да вдигнем и дохода, ще трябва да се лишаваме от по-дълги почивки", сподели още Христо. Той пресмята, че с повишението на цените, сметките ще се повишат с поне 50 лв. месечно.

"200-300 лв. на месец за сметки само, поне 50 лв. отгоре ще бъде", посочи той.

От днес влиза в сила и увеличението от 12% на пенсиите, но според хората заради завишените цени и инфлацията новите пенсии няма да се усетят.

"Това увеличение е изядено. Увеличението на тока ще доведе до увеличение на всички продукти, спекулативно. Преди да получим това увеличение то вече е изядено от инфлацията", смята Будинка Зойнова.

Социалната пенсия за старост също нараства от днес - от 247 лв. на 276,64 лв. Този вид пенсия получават хора, навършили 70 г., които нямат право на друг вид пенсия.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase