Снимка БГНЕС

Ресторантьорският бизнес е недоволен от предложенията за новия бюджет. Според предвидени в тях промени в данъчните закони, клиентите може да откажат да платят сметката, ако не им представят касова бележка.  Всички работещи в заведения за хранене ще трябва да получават заплати само по банков път. Дали обаче това наистина ще ограничи сивата икономика.

„Наблюдаваме поредното изстъпление на държавата и в частност на финансовия министър, срещу малкия и среден бизнес. Таксите ще отиват в джоба на банките. Да не говорим, че като цяло много от служителите ни имат запори. Това означава, че те няма да може да си получава заплатата по банков път. Ще имаме огромен отлив на персонал”, твърди Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България, съобщава Нова тв.

„Това е една димка, която се хвърля в момента в обществото, за да се прикрие тяхната неспособност да създадат един основен закон”, смята Дирон Ръсовски, собственик на заведение.

Още по темата

Оказва се, че голяма част персонала на заведенията са против новата мярка. „Според наше проучване над 50% от самите служители са против”, коментира Сотиров.

„Служителите ще бъдат натоварени с комисиони. Аз самият от много години работя с банки и виждам как всяка година някои такси се увеличават двойно”, каза Ръсовски.

От Българската стопанска камара също са на мнение, че това няма да спомогне за изсветляване на бизнеса.

„Това не е неадекватна мярка, но не бих казал, че тя спомага по какъвто и да е начин за борбата със сивия сектор”, поясни Станислав Попдончев  от Българската стопанска камара.

Според Попдончев мярката няма да бъде приложима в малките населени места.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase