fallback

"От една страна вече виждаме, че групировката "Вагнер" не е в Украйна. Тя беше в центъра на новините месеци наред около Бахмут, от друга страна - създаде сериозен стрес в Русия, който също се отразява във взимането на решения. И на трето място - всичко това даде възможност на украинските сили да покажат, че в крайна сметка те са готови за тази офанзива и всякакви допълнителни заплахи за катастрофални събития не могат да ги отклонят от основната цел - освобождаването на украинските територии, както и подкрепата за Украйна, която само нараства", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR.

По думите на арабиста и международен анализатор проф. Владимир Чуков рано или късно всяка война завършва с преговори, докато настъпи мир.

"Спомняте си, че в Истанбул едва ли не всичко беше договорено, а когато преди 2 седмици африканците бяха в Москва, Путин извади едно споразумение, за което твърди, че шефът на украинската делегация го е подписал. Не е много ясно дали Зеленски му е дал такива правомощия. Южна Африка е активен член на БРИКС. Неслучайно САЩ обвиниха Южна Африка, че продават оръжия на Русия. Там има структура на "Вагнер", която е неофициална, но те са посредници", поясни проф. Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Шаламанов може да очакваме "изход от задънена улица".

"Докато не бъдат освободени всички територии, включително Крим, не може да има устойчив мир, не може да започне реално възстановяване на Украйна, още повече не могат да бъдат реализирани стратегически важните цели на Украйна - членство в ЕС и НАТО. Това, което се случва в момента, е надбягване с времето, както е всеки път във война, особено към края на войната. Да, ще се стигне до преговори, много е важно, когато те започнат, каква е изходната позиция", допълни той.

И е на мнение, че фокусът е върху това Украйна да изтласка руснаците от своята територия.

Проф. Чуков ясно заяви, че не е в наш интерес войната да се проточи.

Вижте видео с целия разговор
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 10 месеца

Ами естествено, че нямат пълномощно Украйна и нейните представители да включва мирни договори, договорът трябва да се потвърди от американското посолство за да е валиден, а въпросния договор няма такава заверка, които размахва Путин няма заверка от Америка, така че е невалиден.всеки българин знае, че нещо ако не е одобрено от американското посолство, напрактика се разглежда като невалидно дори и да отговаря на някакви законови норми.

19

Анонимен

преди 10 месеца

Абсолютно подкрепям мнението че нищо не може да отмени факта че България е потенциална мишена.

18

Анонимен

преди 10 месеца

България нищо не печели от тази вакханалия на смърта,макар и да има полза времено за оръжейния бизнес.Но като цяло губи много повече в бъдеще защото е потенциална мишена.И нищо не може да го отмени.

fallback