Снимка БГНЕС

Софийската градска прокуратура започва проверка по информация в медиите, че народен представител от 49-ото Народно събрание евентуално е извършил престъпление против правата на гражданите.

В хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат или чрез други средства за масова информация народен представител проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, съобщиха оттам.

В медиите се появиха предположения, че става дума за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Прократурата е възложила проверка на ГДБОП и ДАНС, които да установят има ли престъпление. Повод е коментарът на депутата след опита за преврат на Пригожин.

Още по темата
"Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те - една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството", написа Костадинов във фейсбук след опита за преврат в Русия на Евгений Пригожин.

По-рано днес негови колеги депутати и дори премиерът Николай Денков се възмутиха от думите му.

Институциите, президентството и дори партиите да вземат мерки и позиция срещу призивите на партия “Възраждане” за бунтове, агресия и насилие, призова днес премиерът акад. Николай Денков. Костадинов пък заяви, че правителството им е обявило война.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase