Снимка БГНЕС

Инцидент в психиатрична болница в Раднево по чудо се размина без сериозно пострадали.

За пореден път пациент със зависимости поставя в риск живота на служителите. Ръководителят на отделението за борба със зависимостите Иван Добринов алармира, че персоналът се страхува да работи в такива условия, като през годините са подавали десетки сигнали. В болницата постъпват по спешност пациенти от цялата страна.

„Конкретният проблем е липсата на охрана вече повече от 10 години, което означава, че не можем да гарантираме здравето и живота както на пациенти, така и на персонал в отделението", коментира по Нова тв д-р Иван Добринов, началник на отделение в Държавната психиатрична болница - град Раднево.

„Докараха при нас буйстващ пациент интоксикиран с амфетамин и метамфетамин, криминално проявен, с извършено убийство. Този човек влезе в отделението, съгласи се да остане на доброволно лечение. Вчерта и сутринта нямаше проблем. До момента, в който не започна да заплашва персонала, при което се наложи да извикаме полиция”, разказва още Добринов.

По думите му, след това той отново започнал да буйства, изпочупил цялото отделение и избягал.

„Една детска градина има охрана, а най-голямата психиатрична болница в България няма нито един охранител”, заяви д-р Иван Добринов.

"100-килограмов добре трениран убиец потроши отделението, плю санитаря в лицето, заплаши всички, държа ни доста време блокирани в манипулационната. Временно се успокои при идването на полицията, но малко след това прегази санитарите на входната врата и избяга. Никой от нас няма желание да се жертва за спокойствието на неграмотни администратори. Животът на пациенти и персонал е не по-малко ценен от този, на управляващите. Нашата реакция – подадохме групово заявления за напускане на работа. Естествено, сега ще обвинят нас в некадърност. Системните проблеми ще останат скрити и една работеща структура ще бъде унищожена", написа д-р Добринов във фейсбук.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase