Снимка: БГНЕС

Три специализирани държавни автомобила, предоставени от НСО, участват в изложението в Sofia Airport Park, предаде репортер на БГНЕС.

"Тези автомобили са собственост на Национална служба "Охрана", те са партньори и членове на нашия клуб. Моделът на този "Зил" е поръчкова изработка за тогавашния апарат на Политбюро. Това е автомобил, в който са се возили т.нар. големци тогава", разказа пред БГНЕС Владимир Димитров, председател на Български автомобилен клуб "Ретро". Той подчерта, че целият салон е с истинска меча кожа и е доста комфортен, но това не е бронираната версия на автомобила.

"Бронираната версия тежи приблизително 6 тона, тази е 3,5 – 4 тона може би. Моделът е от 1993 г., с тристепенна скоростна кутия", отбеляза Димитров и посочи, че за времето си автомобилът е доста мощен. Интересен факт е, че когато колата се е използвала от даден човек, след това не е можел друг да се качва на нея.

Следващата кола е ГАЗ-14 "Чайка". "Тя е 5.5 мотор, с два карбуратора. За онова време е 220 конски сили. 175 км може да вдигне тази кола", обясни председателят на Български автомобилен клуб "Ретро".

Третият автомобил, собственост на НСО, който ще предизвика интерес у любителите на автомобили, е модел на "Ферари". За него се чака бензинова помпа. "Никой не го е карал, то е конфискувано и си стои в НСО. Сега се възстановява, прави се, да може да се показва на хората", допълни Димитров.

Според него най-важното нещо е, че това са автомобили, които се поддържат изцяло с лични средства на служителите на НСО. "Те не получават пари от държавата, въпреки че би трябвало – това е национално съкровище. Ако знаете какво има в техния гараж, просто там може да се направи един музей. Но държа да подчертая, че това са техни лични разходи", каза Димитров и уточни, че служителите на НСО отделят средства от своето възнаграждение, за да могат да ги възстановят и поддържат в безупречно състояние.

Всеки един автомобил изисква определени средства за поддръжка, отделно всеки месец колите трябва да се припалват и държат в кондиция, обясни още председателят на Български автомобилен клуб "Ретро", и добави, че служителите на НСО са възприели това като кауза.

"Когато стана 10 ноември, тези автомобили просто са останали в НСО. Спомням си, че имаше търгове, защото имаше много "Чайки", част от автомобилите се разпродадоха на търгове, защото все пак тази организация трябва да се издържа по някакъв начин", каза Димитров.

Той отбеляза, че това са автомобили, които са музейни експонати, автомобили, които трябва да се поддържат, за да се види как навремето са използвали меча кожа за удобство, минибар и пр. "Имайте предвид, че този автомобил е имал система за преработка на въздуха, не климатик. Този модел е имал такава система и когато има биологично нападение, химическо обгазяване, примерно сега както е войната в Украйна, той си има собствена пречиствателна станция, за са може величието, което е вътре, да диша спокойно", обясни още Димитров.

На изложението могат са бъдат видени суперавтомобили, специално селектирани ретро автомобили предоставени от клуб "AvagarD Classic", като са организирани и много активности за малки и големи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase