Снимка: БГНЕС

Вероятността за навлизане на потенциално замърсяване до 26 юни в румънската акватория на Черно море е минимална, показва актуализираната прогноза, изработена от експертите във Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров". Това съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.

Още по темата
Екип на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", ръководен от капитан I ранг проф. Мирослав Цветков, от 8 юни започна извършването на анализи и изготвяне на прогнози за разпространение на вероятно замърсяване след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна, съобщиха преди дни от училището.

Специалистите от морското училище анализират постъпващите данни от системите "Сантинел 1", "Сантинел 2" и морската услуга на програма "Коперник". Резултатите от анализите на морските течения в северозападната част на Черно море се изпращат в Министерството на околната среда и водите и до други ангажирани институции.

Актуализираната прогноза, направена от експертите на ВВМУ, е благоприятна. От учебното заведение посочват, че във вероятния район на замърсяването през следващите дни се очаква смяна на посоката на морските течения в повърхностния слой.

"Освен това река Дунав, поради интензивните валежи, повишава силно оттока си и влияе съществено върху движението на плаващи върху морската повърхност обекти в акваторията на своята делта. Направените симулации показват, че се образува своебразен „бариер", разположен по линията с начало - акваторията на делтата на р. Дунав и морето", информират още от ВВМУ.

Както е известно, от 15 юни на сайта на Министерството на туризма има специална секция, в която може да се следи актуалната информация за чистотата и температурата на морската вода по българските плажове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase