Снимка: БГНЕС

Проливните дъждове наводниха много населени места в Северозападна България. Частично бедствено положение обявиха във врачанското село Лиляче. Наводнени са десетки домове и два от изходите за селото са затворени. За щастие няма пострадали хора.

Още по темата
Затворени остават изходите е село Лиляче в посока Враца и Криводол. Възможен маршрут е през село Чирен. Десетки къщи са наводнени, има и евакуирани хора. Поражения има по инфраструктурата. Всички екипи на пожарната служба са в селото.

"Положението е доста сериозно. Пътят между Враца и Криводол е затворен в момента, тъй като голяма част от него е залят под вода. Имаме десетки наводнени къщи в село Лиляче и евакуирани хора от тях. Имахме критично ниво на язовир "Агов дол". Започна изпускането от всички сифони на водата от там. В момента нивото спада, надяваме се да успеем да овладеем ситуацията и по отношение на него. Проблем имаше и на входа на Криводол. Там имаше евакуирани трима човека, които буквално бяха залети от приливна вълна", заяви пред БНТ Георги Митов - областен управител на Враца.

Във Врачанско са наводнени още Криводол, Борован и Чирен. В Монтанско под вода са селата Гаганица и Брусарци. Наводнения има и във Видинско.

Частично бедствено положение е обявено в четири села в Община Мездра - с. Люти дол, с. Ребърково, с. Крапец, с. Боденец. Това съобщи кметът Иван Аспарухов. Той призова да се подават сигнали на дежурния по съвет.

"Днес регулярно бяха източени до 10% от обемите на ВЕЦ - те по поречието на р.Искър . Дано не се наложи залпово изпускане на яз. Искър - силно се надявам. Иначе ще се повторят наводненията от 2005-2006 г.", заяви вчера той. Аспарухов посочи, че нивото се следи постоянно и имат информация по цялото поречие.

Нови проливни дъждове валяха от следобедните часове вчера в област Монтана, в селата Боровци в община Берковица и Черкаски в община Вършец се отводняваха дворове, мазета и приземни етажи на няколко къщи, съобщи за БТА Ивайло Цветанов от Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана.  

Тези къщи се намират до корита на малки местни реки, които са притоци на река Огоста. Кметовете в селищата, през които минават реки или се намират до язовири, са информирани да предупредят хората около водоемите за възможни наводнения и евакуация в случай на нужда, уточни Цветанов. Към 21 часа снощи в региона нямаше евакуирани, бедстващи или пострадали хора, но дъждът продължаваше да вали, а земята е мокра и трудно поема нови количества вода, посочи Цветанов.

Язовир „Огоста“ край Монтана, който е вторият по големина язовир у нас и на Балканите, има свободен обем и поема новите дъждовни води, идващи от склоновете на Стара планина. В момента в язовира има около 357 милиона кубически метра вода, при максимално възможен обем от 506 млн. куб.метра. До най-високата кота има още около 5 метра и „Огоста“ не представлява опасност.

Водата в язовир „Смирненски“ до едноименното село в община Брусарци е близо до преливника, но се изпомпва с хидромодул на пожарната от Монтана. Язовир „Клисурица“ до едноименното село в община Монтана също се изпомпва и хидромодул и засега не създава опасност от преливане. На 12 юни този язовир стигна близо до ръба на стената и се наложи евакуация на 30 души от село Клисурица, но след това те се завърнаха по домовете си, припомни Цветанов.

Проливните дъждове от началото на юни предизвикаха наводнения в Берковица и няколко села от общините Монтана и Георги Дамяново. Водата отнесе настилки от улици, подкопа и прекъсна пътища, повреди мостове и друга инфраструктура. Наводнени бяха много частни имоти, а също и обществени сгради. В Берковица работят 100 военни от Българската армия, които прочистват дерета, корита на реки и улици. В града работят също екипи на пожарната, на Областното пътно управление от Монтана и на общината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase