Снимка БГНЕС

"Факт е, че от няколко години съдебната реформа се обговаря в тв студиа и в парламента и в един момент се фиксира във фигурата на Иван Гешев. Практически той се превърна в основен аргумент за съдебна реформа, което не е било правилно никога".

Това коментира в студиото на "Панорама" по БНТ Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

"Ако правим някаква по-дългосрочна и по-стратегическа съдебна реформа, тя би трябвало да не се структурира върху един човек, а да бъде в тон с необходимостите на системата. ГЕРБ и Бойко Борисов няма как да натиснат сами копчето. Често страдаме от това, че прекалено много ни надценяват нашите опоненти, пък и не само те. Нито сме толкова силни, нито толкова зли, колкото изглеждаме може би", отбеляза Биков.

По думите му, Гешев се превърна в център на този разговор и това беше причината ние да поискаме той да подаде своята оставка, за да може да се отвори разговора по същество.

"Действията, които започна да предприема тогавашния главен прокурор, приеха изцяло политически характер. Той влезе в полето на политиката и практически наруши това правило властите да не се месят една в друга. Дори се стигна до там, че обикновено обвиняват политиката и политическата власт, че се меси в прокуратурата - в случая имаше опит за директна намеса на прокуратурата в законодателната власт и в участие на формиране на различни мнозинства", каза Биков.

По отношение на казуса "Барселонагейт", Биков каза, че в това разследване Бойко Борисов практически го няма, защото няма никаква връзка с нищо. Няма и доказателства, че има пране на пари по този казус и прокуратурата трябваше да прекрати това разследване поради липса на доказателства, смята той.

"През последните 3 години прокуратурата се съобразяваше с политическата конюнктура, в която, ако беше прекратила това дело, щеше да бъде обвинена, че обслужва Борисов. Като не го прекратява, ние с основание пък можем да обвиняваме прокуратурата, че държи едни дела на трупчета и ги вади тогава, когато ѝ е удобно", обясни Тома Биков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase