Снимка: БГНЕС

В България няма качествено месо, голяма част от потребителите не знаят какво консумират, масово месните продукти са преработени в България, но не са направени с българска суровина, а вносна. Това стана ясно от кръгла маса, организирана от сдружение “За достъпна и качествена храна”.

“В България нямаме качествено месо, нямаме и специализирани породи за месо”, заяви Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Михайлов уточни, че най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо. “Можем да предприемем едно действие, и то е субсидиране на месодайното говедовъдство”, смята още той.

Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), обясни, че за голяма част от потребителите не е ясно какво консумират. “Това, че даден продукт е произведен по български държавен стандарт /БДС/, не значи че е направен с български суровини. Масово месните продукти са преработени в България с вносна суровина. Това по никакъв начин не подкрепя българското производство”, подчерта Караколев.

Относно сирената той уточни, че има сирене с 87% водно съдържание, то ще стигне 99%, пак ще се купува и няма да се прави впечатление. “Нашето мнение като производители е по-добре да фалират няколко некоректни производители на некачествени храни, но те ще отворят път за много по-качествени български храни с български суровини”, каза още Караколев.

Андрей Велчев, председател на сдружение “За достъпна и качествена храна”, представи продукт, който се продава в супермаркетите и е видимо негоден за консумация.

“Това е неотварян буркан лютеница, представен ни от потребител, който е поискал от конкретния супермаркет да му възстановят сумата, но това негово искане е отказано. Тази лютеница вече трета седмица се продава в магазините и ще подадем сигнал към Агенцията по храните”, каза още Велчев.

Светла Чамова, председател на Научно-техническия съюз по хранителна промишленост също изрази съгласие, че говедовъдството има нужда от субсидия, защото без нея е невъзможно то да се развива в страната.

“Относно нарушенията с премахването на печати върху продуктите, то може би някои от пропуските в законодателството са, че глобите не са достатъчно високи и няма отнемане на лиценз за хора, които си позволяват да правят тези нарушения. Качество се постига, като се следи цялата верига от производство, от първия етап до слагане на продуктите на трапезата”, каза още тя и допълни, че вече всеки път, в който закупува даден продукт, ще чете етикета. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase