Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германската рецесия е протест на потребителите и се движи от намаление на потреблението и то намаление на потреблението на храни. Въпросът е дали потреблението ще успее да усмири инфлацията без твърде много вдигане на лихвите или Европейската централна банка ще трябва да вдигне още повече лихвите, за да спре инфлацията. Това каза Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Допреди няколко месеца слушахме големите производители на храни да казват: ние може да вдигаме цените колкото искаме, защото хората няма да спрат да ядат и изведнъж сега виждаме няколко поредни месеца – намалява потреблението и то най-много намалява потреблението на храни...Това е ясен знак, че не могат да се вдигат повече цените”, изтъкна Ангелов.

Според него инфлацията тази година ще падне много, но въпросът е дали ще падне с лека или с по-тежка рецесия.

Коментирайки има ли дългосрочни визия и цели за икономическото развитие на България през следващите години, събеседникът посочи, че вниманието на политиците сега е насочено към приемане на бюджета и до юли това ще бъде основният приоритет.

"След като мине бюджет 2023, започва работата по бюджет 2024, където вече може да има целогодишни политики, които могат да се изпълнят. За мен основното нещо са инвестициите, и най-вече частните инвестиции – там трябва да бъде фокусът. Това е нещо, с което България има проблем в последните години. Имаме много фирми в България, които имат големи печалби, но реинвестирането и новите инвестиции не са на съответните високи нива”, подчерта събеседникът.

Според Ангелов причина за забавянето на инвестициите е политическата нестабилност и войната между институциите. По-дългосрочната политическа предвидимост е важна за инвеститорите. Това, че България не успя да влезе заедно с Хърватия в еврозоната и в Шенген я прави да изглежда сякаш тъпче на едно място и това не е добър знак към инвеститорите, посочи експертът.

Що се отнася до развитието на българската икономика събеседникът отбеляза, че общият поглед е, че ще имаме растеж, но той ще е много по-нисък, отколкото миналата година. Положителното е, че няма нито една институция, която да дава рецесия за България.

"Както до момента върви туризмът, той е с рекордни стойности”, изтъкна Ангелов.

Как ще се развива пазарът на труда и ще има ли съкращения на служители може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase