Снимка БГНЕС

Най-важното е, че има правителство, защото имат да се вземат много решения. Противопоставянето на млади и стари премина в борба на всеки срещу всеки. Тя размести полюсите и започна да формира нови групи и противници. Създават се компромиси, които ще видим до какво ще доведат.

Това каза пред Нова Нюз  социологът Светлин Тачев от "Галъп Интернешънъл".

Още по темата

По думите му правителството може да не издържи повече от местните избори. "Това зависи от съдебната реформа и етапите на сработване. Конституционно мнозинство без ДПС няма как да се случи, но залогът на ПП е много по-голям след правителство с ГЕРБ. Партията на Борисов се легитимира чрез тази коалиция, ДПС също може да го направи. Въпросът е кой ще понесе по-голяма тежест върху себе си", посочи той.

Политологът Ивайло Динев смята, че ситуацията е много сложна. "Важно е кой ще води за инициативата за успехите на кабинета, ако има такива. Демократичната общност преживя еволюция - от улични демонстрации, през създаване на политически партии и сега преговори с основните си съперници - ГЕРБ и ДПС. Това не беше добре разказано в подготовката за коалицията. ГЕРБ влязоха в нея доста по-подготвени, искаха коалиция с ПП от дълго време. Остава усещането, че коалицията стана бързо и неясно", коментира той.

Според него е добър ход, че ротационните премиери не са лидерите на двете сили. "Ротационният кабинет едва ли ще има дълъг живот, двете първи сили ще бъдат конкуренция на местните избори, а това ще донесе щети. Влизането на Пеевски в комисията е потенциална бомба. Радикалната критика на "Възраждане" действа като лепило и прави кабинетът да изглежда по-малкото зло", заяви Динев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase