Личните лекари повече няма да отговарят на повиквания на пациенти в извънработно време и през почивните дни. Само дежурните кабинети ще приемат хората, които имат нужда от помощ, предвиждат промени в новия Национален рамков договор.

От години великотърновци са свикнали да не търсят личните си лекари, ако получат здравословен проблем или криза през нощта, в събота и неделя. В тези случаи пациентите се обръщат към екипите на Спешна помощ.

"В Спешното ходих един път, с гъби се бях натровила. Повръщах и тогава отидох вече в новата болница, беше вечерта. Не съм помисляла за джипито, направо отидох", споделя Надежда Ламбева.

"Джипито не може да преглежда събота и неделя, има нужда от почивка, разбира се. Въпросът е до организация на работата, защото в Спешна помощ чаках половин ден да ме приемат в болницата - точно толкова – с язва, голямо чакане беше - 4 часа", жалва се Върбан Върбанов.

Дежурните кабинети са тези, които поемат пациентския поток в извънработно време. Във Велико Търново има един дежурен кабинет, но малко от пациентите са наясно.

"От 10 г. съществува в големите населени места и по-малките възможността общопрактикуващите лекари да сключат договор за дежурен кабинет за обслужване на пациентите в извънработно време, тоест нощем, събота и неделя. Единственото ново, което се променя, е че отпада задължението да публикуваме личните си телефони, да ни търсят по всяко време и остават тези в амбулаториите, които нашите пациенти могат да използват", уточни зам.-председателят на НСОЛ и председател на БЛС - Велико Търново д-р Христо Димитров.

Въпреки регламентираната почивка, личните лекари не отказват да консултират пациентите.

"Звънят наистина, когато има нещо тревожно, когато има нещо неясно. Общо взето и пациентите знаят кога да търсят нашата консултация и кога да се обърнат към дежурните кабинети", добави Димитров.

Единствено джипитата в отдалечените малки селища не могат да разчитат на колеги да ги заместват и им се налага да работят без почивен ден за своите пациенти.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase