Снимка БГНЕС

Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, което се приема всеки ден от голяма част от трансплантираните хора у нас. Медикаментът е имуносупресор, който помага на организма да не отхвърли трансплантирания орган, съобщи БНР.

Медикаментът не е наличен в аптеките от около три седмици, казва Георги Пеев от Хасково, който е трансплантиран с два органа, а неотдавна стана шампион в световно първенство по плуване за трансплантирани.

Според информация на здравното министерство, на 9-и май притежателят на разрешението за употреба е уведомил за преустановяване на продажбите от 30 юни, поради производствени причини. Нова доставка се очаква около средата на август.

Още по темата

Институциите не са информирали навреме нито пациентите, нито лекарите за този общоевропейски проблем, каза Георги Пеев.

"Протоколите са за срок от шест месеца. На всеки три месеца се вадят нови рецепти. От месец за месец се взема лекарството. Някои, които междувременно са намалили дозите, имат някакви резерви. Такива като мен, които пият една кутия на месец, са купили по една кутия на месец, нямат резерви. В аптеката, в която аз купувам лекарствата съм помолил да ми намерят някакви количества и са ми намерили, т.е. проблемът тука не опира до "аз", проблемът е "ние". Имаме горчив опит със заместител, така наречени генерици. Надявам се да не се стигне дотам, това е абсурдно".

От пациентски организации "Заедно с теб" обявиха, че очакват реакция от заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов.