Снимка: БГНЕС

Лекарство за диабет изчезна от аптеките у нас, заради нова мода за отслабване, предава bTV.

59-годишният Величко Величков страда от диабет тип 2. Предписано му е лечение с „Оземпик“ - инжекция, която се бие в корема четири пъти в месеца и се покрива от Здравната каса. Лекарството обаче липсва в аптеките.

Започнах да го търся по всички аптеки – няма голяма, малка верига, да не съм го потърсил в продължение на 12 часа. Нямаше го. Изчерпан. Даже някои ме пратиха в Охрид да ходя да го търся. Аз го пия отскоро и не мога да знам какво ще ми се случи, аз съм пропуснал да кажем 2 дни. Предполагам, че ще вдигна захарта, разказва той.

Според него диабетиците взимат лекарствата месец за месец. Ако не го взема по Здравна каса, касата ще каже, този човек не му трябва това лекарство и току виж ме е лишила от него“, казва Величков.

„От представените справки за внесени в България количества е видно, че същите са доставяли в страната от 30 до 80% повече от обичайно доставяните.

Фармацевтите също признават липсата му. „Създават се трудности при лечението на болни хора, това е проблема. Този проблем го има с много лекарства, едва ли това може да учуди някой вече. Напоследък, последните няколко месеца се предписва и за затлъстяване. Което също е важно, има много добър резултат. Когато се предписва за диабет е безплатно по Здравна каса, а когато е за лечение на затлъстяване е на свободна продажба и се заплаща от пациента“, обяснява Николай Костов, председател на асоциацията на собствениците на аптеки.

Въпреки че за медикамента е необходимо лекарско предписание и рецепта, Величко се притеснява, че хората, които го използват за сваляне на килограми, изчерпват количествата за реално нуждаещите.