Снимка: БГНЕС
fallback

Човек вижда нещата по по-страшен начин, когато седне в министерския стол, призна пред БНТ бившият служебен министър на културата Найден Тодоров.

"Това, което прави цялото нещо страшно не е, че има нерешими проблеми, а че те са прекалено много и човек не знае откъде да започне. Откъдето и да започнеш, останалите питат - а защо не започна от нас", каза той.
Според него проблемите в културата са трупани с десетилетия и един от тях е финансирането, но той не е основен.

Тодоров смята, че със сега наличните средства може да се създаде "псевдонормалност", ако те се разпределят по различен начин. Той обаче не пожела да коментира как трябва да се разпределят, защото това е политически въпрос.

"Смятам, че всяка една система може да работи, стига хората, които работят в нея, да я разбират и да искат тя да бъде приложена правилно", каза Тодоров.

Гневът на артистите е основателен, коментира той, но определи намерението им за протест под формата на "седмица без култура" като прострелване в крака, тъй като сценичните изкуства работят на делегиран бюджет, т.е. финансирането на държавата се получава спрямо приходите от публика.

"Когато се обяви седмица без култура, хората от които зависят средствата, ще намалят субсидията, артистите ще получат по-малко пари, а публиката ще остане без култура", посочи Тодоров.

Начинът на субсидиране на сценичните изкуства не се е променил, но започнем ли да говорим за музеи или галерии, става още по-страшно, коментира той.

Според Тодоров големият проблем е, че хората от всички сфери на културата в България са не повече от 10 000 души, за които малцина се интересуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

анонимен

преди 11 месеца

ТО ПЪК ЕДНИ АРТИСТИ.

17

До 16

преди 11 месеца

Платил си ... увисналия ми. Даже в ЛаСкала 500 евро е рядко и то за ложи.

16

МНЕНИЕ

преди 11 месеца

България изгуби Културата си след 1989 . Преди тази година имаше Огромни Бюджети за Филми , Театри , Кино . Днес е Комерсиално - Артисти на Заплата от Бюджета си правят частни Партита за Бакшиши , Кръчми и Хотели . Миналата година ходих в Триест - Италия , град колкото Перник - Операта се казва Джузепе Верди - платих 500 евро за вход - трябва да видите тази магия - няма Микрофони , Техника - акустика .

fallback