Снимка БГНЕС
fallback

„Здравната система работи в режим на недостатъчност на кадри, на прекалено роене на болници, което намалява още повече обществения ресурс и непрекъснато увеличава доплащането. Води и до изкривяване на финансирането в различните сектори на системата, като все повече и повече пари се дават за лекарства, медицински изделия и болнична помощ и все по-малко остават за извънболничната помощ. Тази пирамида трябва да се обърне".

Това заяви новият здравен министър проф. Христо Хинков пред БНР.

"Когато се засили първичната и специализираната извънболнична помощ, трябва да се мисли и за профилактиката. Това е един дълъг процес, който няма да се случи за 9 месеца, но за това време може да се поставят основите чрез нормативни промени и конкретни действия по отделните сектори", каза той

Той допълни, че за извънболничната помощ ще поиска повече пари. „Трябва да се види защо не са усвоени отпуснатите средства миналата година за изследвания в доболничната помощ, да се направи анализ, да се говори с БЛС и да се намери модус, който да мотивира работещите там. Здравната система е доста инертна и всички резки промени водят до влошаването й. Трябва да се работи с фокус върху доболничната помощ и профилактиката“, обясни проф. Хинков.

Oще по темата

По думите му намалява броят на общопрактикуващите лекари и затова трябва да се стимули тази професия да стане атрактивна. „Заплащането не е единственият начин те да се почувстват значими, има и много други неща. Трябва да се намери начин джипитата да не се чувстват чиновници, а лекари. И да са достойно възнаградени“, подчерта здравният министър.

Заради недостига на лични лекари и фелдшери в малките населени места проф. Хинков заяви, че ще бъде разработена идеята на „Продължаваме промяната“ за изграждане на телемедицина през пощите, което ротационният партньор ГЕРБ иронизира преди време. „Телемедицината представлява опит да се диагностицира проблем, без да се налага на пациента да пътува. И това може да се приложи конкретно чрез мрежата на "Български пощи". Хората могат да отиват по график да се свържат с дежурен лекар и да си кажат оплакванията“, разясни идеята той.

По отношение на роенето на болници Хинков каза, че има начини, които могат да позволят на НЗОК да отказва сключване на нови договори. „Те могат да бъдат ясно определени чрез Национална здравна карта, чрез акредитационния механизъм и други такива елементи. Не е въпросът да делим частните, областните и общинските болници, а трябва да се намери модусът, който да запази финансовия ресурс на касата, който непрекъснато намалява от тези договори, които се сключват с нови и нови потребители“, уточни новият министър.

Той допълни, че трябва да се оптимизира работата на НЗОК, като се намери управител, който не гледа на касата като на банка, а като на разпределител на финансовите средства, които отиват за здраве.

На въпрос как се е стигнало до покана към него да оглави здравния ресор проф. Хинков обясни, че е бил в екипа, създаден от „Демократична България“ като правителство в сянка преди няколко години, който обаче е имал по-скоро вътрешни консултативни функции. „След това нямах по-специални ангажименти и не съм участвал в политическата ситуация. Единственото условие, което поставих на премиера Денков, за да приема поста, беше да си избера заместници и екип, с които да работя в министерството“, призна той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Арнолд Шварц е негър

преди 10 месеца

До Анонимен 20 и 19:Ти определено си GP, защото освен абревиатурата нищо друго не знаеш. За мен няма значение дали са JP, GP, SOS, LAPD, FBI... това не променя нищо.

22

Анонимен

преди 10 месеца

Няма нужда от лични лекари!

21

Ана

преди 10 месеца

Направете допитване до народа,нужни ли са джипитата или неАз казвам НЕ !!!!!!!!

fallback