Снимка БГНЕС
fallback

Най-ниската пенсия у нас - социалната за старост, ще се повиши от 1 юли от 247 на 276,64 лв. С нея ще се увеличат и други пенсии, които са обвързани с нейния размер, както и някои добавки. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане.

Ръстът е същият, който е заложен и за другите пенсии - 12% по швейцарското правило. Социалната пенсия за старост се полага на хора, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход за страната през последните 12 месеца. Въпреки че другите помощи бяха отвързани от този крайно нисък показател - от години той стои на 75 лв. месечно, тази зависимост бе запазена за социалната пенсия за старост.

Със социалната пенсия ще се увеличат и някои други видове пенсии, например социалната за инвалидност. Тя е между 130 и 160% от социалната според степента на увреждане. Право на социална пенсия за инвалидност имат хора, навършили 16-годишна възраст, с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71 на сто, на които не е отпусната друга пенсия. Друга пенсия, обвързана със социалната, е тази за гражданска и военна инвалидност.

От същата база се изчислява и добавката за чужда помощ. Тя е 75% от социалната и се полага на пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Пенсионер

преди 10 месеца

***, пак няма да дадат това което обещаваха от близо година

8

Наблюдател

преди 10 месеца

Браво на Правителството.

7

До ДО 5

преди 11 месеца

Глупости ти пишеш. Като не са ти плащали осигуровки работодателите, що не пищя тогава? Щели да те изгонят, ще те изгонят, ама преди това ще си платят неплатените осигуровки. А работата в България никога не е свършвала, ще отидеш на друга. Но по-лесно е да си трае човек, да си взема под масата каквото дали, а, като стигне до пенсия, да запищи, че друг му крив. Ти се мислиш, няма кой друг да те мисли.

fallback