Снимка БГНЕС
fallback

Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров увери, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат откраднати, а държавният интерес ще бъде запазен.

Министър Лазаров поясни по време на блицконтрола в НС, че онова, което е предложено в удължителния закон за бюджета, е по-голяма гъвкавост за използване на тези средства, така че да не се прибягва до тегленето на държавен заем.

Той отговори на въпрос на Корнелия Нинова, която определи решението на правителството със закона за удължаване на бюджета пари за пенсии и други плащания могат да бъдат вземани от Сребърния фонд, като "тревожно".

"Не, средствата няма да бъдат откраднати. Сребърният фонд е част от фискалния резерв. Съгласно законодателството и онова, което е предложено в удължителния закон, е по-голяма гъвкавост при ползването на тези средства, така че да не се прибягва до тегленето на държавен заем", заяви Лазаров.

Oще по темата
Нинова посочи, че според предложението парите, които ще бъдат използвани, би трябвало да се възстановят “някой ден от излишък в бюджета”.

“Нито за тази година, нито за следващите три служебното правителство предвижда да има излишък. Тоест - няма да се възстановят сигурно близките години и ще стане като със Здравната каса. Много е тревожно това, че парите от резерва ще се използват не само за общественото осигуряване, а и за други публични разходи. Това е абсурд”, каза Нинова.

“Според разбивка на резерва още през март и април сметката е отрицателна, което означава че още тогава служебният кабинет, в разрез със закона,  са ползвали този фонд и сега искат със задна дата да им осигурим беззаконието”, каза Нинова.

“Опровергавам това”, каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

До 26

преди 10 месеца

Аааааааааа, не така. Вече 30 и кусур години разграбват демократи, демократично

27

Зелен Демократ

преди 10 месеца

Лазаров, колега, айде по-сериозно, със или без удължаване ще гепим квото може, тва не подлежи на съмнение! Респект и Поклон пред нашите способности и морал!

26

Анонимен

преди 10 месеца

Комунистите родината разграбват!!

fallback