Снимка БГНЕС
fallback

"Конституционна реформа се прави в спокойна държава и при добри взаимоотношения между народните представители. При много по-висока степен на доверие, при яснота на проблемите, при яснота на това, от което имаме нужда. Сега всеки дърпа чергата към себе си".

Това каза пред БНР Маргарита Попова, вицепрезидент на България в периода 2012-2017 г., министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов, сега университетски преподавател.

Според нея искането на ДПС за свикване на ВНС е било поставено "с акцент върху разпадането на държавността в момента":

"Казаха, че има пълен разпад на държавността и трябва да бъде свикано Велико народно събрание. ДПС не са от вчера в парламента и знаят много добре как това се случва. ВНС работи, докато бъде решен проблемът, за който е свикано, не може да решава други проблеми".

Попова одобри внесеното искане на главния прокурор Иван Гешев пред КС за ВСС:

"Нека КС да тълкува как трябва да разбираме норми, които са приети вчера (миналата седмица - б.р.) в Закона за съдебната власт и в НПК, защото, освен тези разпоредби, върху които колегите ми в прокуратурата са съсредоточили вниманието си, има и други, които будят тревога и у мен се е създало становището, че трябва на всяка цена да бъде питан КС дали са в хармония някои от разпоредбите в новия НПК с Основния закон в държавата. Мисля, че има спорни моменти".

Oще по темата

По думите ѝ "не може да има контрол върху главния прокурор по начин, по който някой си представя":

"В една демократична държава има разделение на властите и това трябва да се уважава. Главният прокурор, както и всички други магистрати, трябва да може да бъде разследван, ако извърши престъпление. Това е правилното отношение към съдебната власт, а не за контрол. Кой ще контролира главния прокурор? Нали си имаме специален орган за това - ВСС".   

Тя изрази очакване да бъде попитан КС за разпоредбите, касаещи статута на т.нар. специален прокурор, който да разследва главния прокурор.

Според Попова президентът Румен Радев няма да наложи вето на промените в НПК и ЗСВ. 

Попова коментира и шансовете за съставяне на редовно правителство, като подчерта, че винаги има шанс, но според нея трябва да се отиде на нови предсрочни избори.

По думите ѝ "най-вероятно някой има има интерес  политическата обстановка в страната да е нестабилна и да не може да бъде съставено редовно правителство, но подчерта, че не вярва това да е заради някакъв заговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

До 32

преди 10 месеца

Щом вече повече от 30 години сме супер зле с тая конституция, значи нещо там не е наред. Живял съм в чужбина и там не е така. Там институциите работят по друг начин, контрола го има и е съвсем различен. Ако нещо не се промени от България нищо няма да остане.

29

До 19

преди 10 месеца

"Нукой няма да те защити, бе мyxльо. Ще те защитят сано от Македония."Трябва да си не само пълен *** но и без грам мозък за да искаш да излезеш от най-големия военен съюз на планетата, без да имаш адекватна отбрана, понеже Македония щяла да те защити!

28

Анонимен

преди 10 месеца

Някой ако може да ми каже, какво точно не е наред в настоящата ни Конституция, че се налага да я променяме. ТОВА Е КОНСТИТУЦИЯ, не жълт вестник. Не може да се пипа, кога на кой му хареса. Всичките приказки за конституционна реформа са насочени към неуки избиратели, които идея нямат какво е това "конституция", но им звучи като нещо дето магически може да оправи държавата, щото в нея имало някакъв мистериозен проблем и като го решим - ще цъфнем и вържем. УЖАС(Т).

fallback