Снимка: БГНЕС
fallback

Средната продължителност на живота в България е намаляла до 71 години и 9 месеца – най-ниската в целия ЕС. Мъжете живеят средно 68 години и 3 месеца, а жените – 75 години и 8 месеца, показват данните на НСИ.

Трайната тенденция хората да живеят все по-дълго се е прекъснала от ковида, поради което в цял свят продължителността на живота е намаляла. Но в България това се проявява по-силно, защото средната винаги е била по-висока от тази за световното население, а сега почти се изравнява, предаде "24 часа".  

Ковидът на практика ни е върнал в средата на 70-те години, когато българите са живеели горе-долу също толкова като сега. Рекордът по продължителност от 75 г. е бил постигнат през 2015 г., оттогава този предел не е надминаван.

“Основната причина за по-ниската продължителност на живота е COVID-19. През 2020 г. в България починаха 124 хиляди души, а през 2021 г. - 148 хиляди, което е много голямо увеличение”, заяви Магдалена Костова - шеф на дирекцията за демографска и социална статистика в НСИ.

Тя обясни, че в България през последните години средната смъртност се е движела между 104 хиляди и 108 хиляди души годишно и този скок по време на пандемията е екстремен.

През 2022 г. показателят се е понижил до 118 хиляди, но все още не сме се върнали към обичайните нива.

През 2020 г. COVID-19 се е превърнал в третата поред причина за смъртните случаи у нас. На първо място са инфарктите и инсултите, а на второ – раковите заболявания.

През 2021 г. обаче COVID-19 вече е бил на второ място сред причините за смърт, изпреварвайки рака.

Разликата между продължителността на живота при мъжете и жените е другият феномен, който още повече се е засилил от пандемията. През 2022 г. у нас е вече 7 години и 5 месеца. По принцип тя съществува навсякъде по света, като рекордът принадлежи на балтийските държави – 10 г. В Западна Европа през последното десетилетие е започнала да се топи и средно в ЕС жените живеят с около 4 години по-дълго от мъжете.

Другата отчетлива разлика в България е в средната продължителност на живота в града и на село. За градското население тя е 72 години и 8 месеца, докато за селското - 69 години и 8 месеца. Най-голяма е разликата между двата пола в София-област – 8 години и 4 месеца, а най-ниска е в Шумен – 5 години и 9 месеца.

Големи са вариациите за продължителността по области. Най-ниска е тя във Видин – 69 години и 4 месеца, а най-висока в столицата – 74 години и 8 месеца. В 14 области е по-висока от средната за страната.

Според последните данни България е на 89-о място в света по продължителност на живота, като освен от всички държави в ЕС е изпреварена и от всичките си съседи на Балканите. Ако се изключат Русия, Украйна и Молдова, на практика няма нито една народност в Европа, която да живее толкова кратко. Държавите след нас в световната класация до една са от Азия или Африка, както и няколко южноамерикански нации. На дъното е Централноафриканската република, в която средната продължителност на живота е само 54 години.

Най-дълголетни в света се оказват жителите на Хонконг.

Там средната продължителност на живота е 85 години и 2 месеца, а ако тенденцията се запази, жените скоро ще живеят средно по 90 години. В момента тяхната продължителност на живота е 88 години и 1 месец.

Останалите държави в топ 5 традиционно са Япония, Макао, Швейцария и Сингапур . (виж инфографиката).

Сред европейските държави с висока продължителност на живота има основно две групи – скандинавските и средиземноморските. И в двете показателят е над 80 години дори след като заради пандемията леко е намалял.

Според демографи обаче причините за високата продължителност на живота в тези държави са различни. В Северна Европа има развити здравни и социални системи, както и добре работеща икономика. Докато в средиземноморските причините са предимно климатични и свързани с културата на хранене.

В Източна Европа продължителността на живота принципно е по-ниска от тази в Западна. След България най-зле в това отношение са балтийските държави.

Според експерти генът играе все по-малка роля по отношение на средната продължителност на живота за сметка на здравеопазване, икономика и социални грижи. Показателно е например, че централноазиатските държави, разположени около Хималаите, които са се славели с дълголетието на жителите си, в момента до една са в по-долната част на класацията, дори под България.

Казахстан например е на 105-о място. Още по-ниска е средната продължителност на живота в Непал – 71 години и 7 месеца, с което се класира на 128-о място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

До 64.

преди 11 месеца

Има една книга от Мая Ейклер - "Милитаризирането на мъжете.". Книгата е на английски и е доста скъпа за нашите стандарти, но, ако имате възможност, можете да я прегледате. Там вече в много по-обширен план са разяснени въпросите по казармената индоктринация на мъжете от страна на държавата.

59

До 64.

преди 11 месеца

Гледал съм протести на жени срещу забраната на абортите по немедицински причини. На някои от протестите имаше писмени прокламации със съдържание "Моето тяло е моя собственост.". Когато видя подобни прокламации пред военните рекруитни центрове и от мъже, тогава ще смятам, че съм видял още истински мъже. Всъщност аз вече съм ги виждал задочно: дезертьори в Канада от войната във Виетнам, уклонисти в Русия от наборната робия и други. Техните тела са също тяхна собственост.

58

До 64.

преди 11 месеца

Ларс Петерсон издаде книга със заглавие "Дезертьорите на Хитлер.". А в днешна Германия има паметник с название "На незнайния дезертьор.". Става въпрос за около 30000 мъже, които са отказали мобилизация или служба във военните структури на хитлеристите и са били разстреляни, обесени или гилотинирани за това. Ето Ви един пример за истински мъже, които с цената на живота си не допуснаха да бъдат оказармени.

fallback