Снимка БГНЕС

Допълнително възнаграждение от минимум 300 лева месечно ще получават работещите в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха, ако участват в поне един полет на месец. Това предвижда проектът на правилник за дейността на създадения преди дни център, който ще оказва спешна помощ чрез хеликоптери и медицински екипи на болни и пострадали хора. Документът е публикуван за обществено обсъждане.

Към момента информацията е, че заплатите на въздушните медици ще бъдат над 8000 лева.

В Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха ще работят стационарни екипи и мобилни спешни екипи – реанимационни, лекарски, долекарски и домедицински, предвижда проектоправилникът. Шефът на центъра ще минава през атестация всако година.

Още по темата

Координацията за оказване на помощ на пострадал или за транспортиране на донор на органи или на органи за трансплантация ще се случва през централа с ръководител на смяна. Той ще отговаря за вземането на решение дали да се предложи полет и да се изпрати хеликоптер в дадена ситуация.

Също така ще осигурява взаимодействието на медицинските екипи с тези на полицията, пожарната и Гражданска защита. Полетите ще се изпълняват от Държавния авиационен оператор.

Според проекта мобилните екипи ще приемат и изпълняват подадени повиквания, а при необходимост да продължат работата си медиците ще остават и след края на смяната си. Въздушните линейки ще бъдат бели с жълт покрив и синя светлоотразителна емблема "Звезда на живота".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase