Снимка: БГНЕС

Постигнахме условия, които отговарят на това, което предоставят медицинските хеликоптери за оказване на помощ по въздуха. Това заяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев пред журналисти, след като провери как върви обучението на първите 50 медицински специалисти във Военномедицинска академия - лекари и медсестри, които ще оказват спешна помощ по въздуха.

"Първоначално екипите ще работят с наземните Спешни центрове и болници. Диспечерите ще могат да оценяват дали да излети хеликоптер или да е наземна помощ. Желания за участие в програмата проявиха 106 кандидати за обучение. Те са разделени в две групи, първоначално ще са 50 души, след това ще има още един курс от 50 души. Обучават се лекари и медицински сестри, също така анестезиолози или студенти по анестезиология. Програмата е доста добре направена от водещите ни специалисти, за да може да се оказва помощ на всякаква група пациенти", обясни Меджидиев.

Здравният министър е впечатлен от това, което са направили във ВМА за обучителния процес за медицинските хеликоптери. Той обясни, че преди 20 дни е бил в базата в Пиемонт в Торино, където се подготвя първият медицински хеликоптер за България. Там Меджидиев се запознал със ситуационния център, с медицинското оборудване и аптеките, които са подготвени за екипите, когато тръгвал за полет. "Това, което виждам във ВМА, подготвено от генерал Венцислав Мутафчийски е почти същото", доволен е Асен Меджидиев.

Военномедицинска академия вложи много пари за изграждането на трейнинг центъра за медици, които да оказват спешна помощ по въздуха с медицинските хеликоптери. В момента се обучават 4 групи - не само лекарите и медицинските сестри, а и парамедици, както и два курса за бойни санитари, обясни директорът на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски.

Още по темата
Програмата и обучението са доста интензивни. Освен това ген. Мутафчийски открои, че все повече заявки за трейнинг центъра на ВМА за обучение се получават от полицията, специалните разузнавателни служби и НСО.

Ген. Мутафчийски увери, че преподавателите във ВМА са опитни и има сертифицирани екипи по натовски стандарт. В самото обучение ВМА не определя правилата, но от страна на болницата участват четирима преподаватели.

А иначе двата лизингови медицински хеликоптери ще дойдат средата на юли месец, увери здравният министър. Първият изцяло закупен медицински хеликоптер за спасяване по въздуха ще дойде през декември, а останалите през следващите години. В момента се изграждат и местата за кацане по болниците в страната, организират се хангарите и базите, където ще бъдат разположени хеликоптерите. Назначава се и персоналът в Националния координационен център по спешност, който трябва да заработи от 1 юни.

Определени са 5 бази за медицинските хеликоптери - първите две бази ще са в Долна Митрополия и в София, а впоследствие ще има бази във Варна, в Пловдив и в Ямбол. Впоследствие може да се оформят и повече бази. Площадки за кацане в почти всички областни и университетски болници в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase