Снимка БГНЕС
fallback

Всички пенсионери, които имат право на лична помощ, да имат право и на добавка. Това е предложението на служебното правителство, написано в законопроекта на държавното обществено осигуряване.

В момента само пенсионерите с ТЕЛК над 90%, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, вземат към определената им пенсия добавка в размер на 75% от социалната пенсия за старост. Сега тази допълнителна помощ е 185,25 лв. След последните промени при хората с психични заболявания чужда помощ може да бъде определена и при 80 и над 80% трайно намалена работоспособност. А при децата тя може да бъде определена и при по-нисък процент.

Oще по темата
От 1 юли пък социалната пенсия за старост да се вдигне с 12%, предлага служебното правителство. Така тя ще стане 276,64 лв. А добавката, която се определя от нея, ще достигне 207,48 лв.

Добавка за чужда помощ в момента получават 65  300 пенсионери.

С промяната се очаква те да се увеличат с около 15  000 души.

С бюджета се предлага и друга промяна - социалната пенсия за старост за хората, навършили 70 г., да се обвърже с линията на бедност, а не с гарантирания минимален доход, както е в момента.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Олигофрен

преди 5 месеца

Изчисли и чучелото да се маха

16

Да

преди 11 месеца

България дори през социализма не беше социална държава от класата на Испания, Италия, Гърция, Германия, Великобритания... Аз съм инвалид, но шофирам лек автомобил. Проблем е намирането на работа, защото повечето работодатели не искат инвалиди във фирмите си. Не е нормално да мога да работя на определени машини и работни места без никакви проблеми, но да не ме приемат. Там приемат нещастни ***.

15

Анонимен

преди 11 месеца

Все пак смисълът не е ли да се трупат пачки и да си гледаш кефа :)

fallback