Снимка: БГНЕС
fallback

С конкретни действия не виждам нещо, с което главният прокурор да е уронил престижа на съдебната власт, каза Боян Магдалинчев от Висшия съдебен съвет (ВСС) в ефира на bTV.

По думите му би трябвало номинираната за премиер Мария Габриел да каже за какво и как Иван Гешев уронва престижа на съдебната власт, това е и теза, застъпена в предложението на шестимата прокурори, които преди дни поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор.

В отговор на въпрос дали подкрепя искането за смяна на главния прокурор, Магдалинчев каза, че процедурата е доста сложна и зависи как ще се установят твърдените обстоятелства.

"Нека видим фактите и обстоятелствата, на които се позовават шестимата колеги от Прокурорската колегия. Те трябва да бъдат доказани", каза още той.  

Относно това дали има политически натиск и намеса, Магдалинчев коментира, че е скептичен за пряка връзка между заявеното намерение на Мария Габриел за отстраняването на Гешев и последвалото искане на шестима от Прокурорската колегия, направено на следващия ден. Може би нещата съвпаднаха, едва ли е чак толкова директна връзката, добави той.  

Магдалинчев каза, че няма политически назначения в Съдийската колегия и не вярва да има и в Прокурорската колегия.

Процедурата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор би отнела около месец - месец и половина, ако отговаря на всички изисквания, посочи още Магдалинчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Дядката

преди 1 година

Със скъсването на оставката която му беше поднесена , Гешев запрати Борисов в небитието!Да помислим !Гешев идва от САЩ , а от там дават препоръките , правосъдния министър , Крум Зарков , който може да се каже че не е симпатизант на Гешев, заяви че на страната на Гешев е Закона!Май Борисов хлътна в собствения си капан !

21

Анонимен

преди 1 година

Кой първи ще проговори и ще стане защитен свидетел?

20

Анонимен

преди 1 година

Дръж, Гешев, Боко за опашката! Разкрий му тайните и престъпленията. Стани защитен свидетел. Разкрий коя е Мата Хари. Имаш толкова много информация за Боко, която криеше години. Този неблагодарник те предаде подло. Всички те предадоха, само от добър приятел става добър предател. Ще искат да те вкарат в затвора, трябва да ги изпревариш и ти да ги вкараш в затвора.

fallback