Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерките за справяне с демографската криза минават през стабилно управление и политика за развитие на регионите. Около това мнение се обединиха в студиото на предаването "Денят ON AIR" бившият министър на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов и финансистът Пламен Милев.

"Не са толкова черни краските, тъй като има доста положителни световни примери, но са се взимали мерки", обясни проф. Данов. Той припомни, че е един от организаторите на Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ), който има за цел да подпомага политиците при взимането на решения за справяне с демографската криза.  

"Спешните мерки, на първо място е реалният прираст на населението и спиране на миграцията, хората да останат тук. Най-големият проблем са националната сигурност, образованието и здравеопазването", каза Иван Данов.  

По думите му трябва да се наблегне и на регионалното развитие - като се започне от планиране на регионите, тъй като има такива, които са обезлюдени и с нарушена транспортна инфраструктура.

"Трябва да има перспектива и бъдеще за децата", отбеляза той.  

Проф. Данов смята, че на общините и кметовете трябва да се даде свобода, така че да могат да привличат инвеститори и да управляват сами средствата си. Според него това, че няма приет държавен бюджет, не означава, че животът в страната ще спре.

"Това не означава, че няма да се вкарват данъци. По-стряскащото е, че няма да се правят определени разходи. Свидетели сме на инфлация по-голяма от заложената - най-малкото, което е, косвените данъците, приходите от тях трябва да са по-големи, тоест трябва да търсим излишък, а не да има дефицит", поясни той.   

Решенията за демографската криза имат дълъг хоризонт на действие, каза пред Bulgaria ON AIR Пламен Милев.

"Към настоящия момент ножът е опрял до кокала - всяка година България се топи средно с 50 хил. души и тази тенденция никой не се опитва да я спре. Над половината от домакинствата в трудоспособна възраст живеят в чужбина", допълни той.

Според него инфлацията може да се сведе до едноцифрно число до края на годината, но трябва да се приложат "антициклични политики".  

"Досега залаганите фискални политики са проциклични и увеличават инфлационната спирала. Мотивите, с които се обяснява, че трябва да бъде приет бюджетът, всички са в тази посока - на проциклични политики. Още повече се насърчава потреблението, което ще завърта инфлационната спирала. Въпросът е кое ще е правителството, което ще спре това", обясни финансистът.  

Според него партиите трябва да загърбят тяснопатрийните си интереси и така страната ще тръгне напред.  

"Необходимо е правителство, независимо дали е на националното съгласие, но трябва нещата малко да се успокоят. Никой не печели от това, че ние в разстояние на две-три години изпадаме в такива кризи", допълни Милев.  

По думите му една от основните причини за демографските кризи е местното самоуправление.  

"Хората от това най-много се оплакват. Въпросът с децентрализацията беше започнат още 2007-2008 година година и през 2010 г. беше спрян. Общините, за да могат да решават проблемите си, трябва да имат фискална независимост", смята финансистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase