Снимка БГНЕС
fallback

След обстойни проверки във всички мелнични предприятия в България и се установи, че никъде не е преработен и един грам украинска пшеница.

Хляб в България се произвежда единствено и само от българска пшеница, каза за "Нова нюз" Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Според нея украинската пшеница се ползва единствено и само за производство на фуражни смеси.

По думите ѝ българското хлебопроизводство няма връзка с ограничения внос на украинско зърно. "До края на годината ДДС на хляба и брашното ще остане нулево. От 1 юли 2022 г. цената на хляба поевтиня между 17 и 26%. Наблюдаваме леко покачване на цената на хляба от страна на някои производители. Това е свързано с големия икономически проблем - заплащане на труда. Хлябът е единствената храна, която запази за 10 месеца своята цена. Няма по-евтина храна от българския хляб в ЕС", обясни тя.

При фуражните смеси ще има промяна в цените, тъй като ще има и покачване на цената на месото и месните изделия. Ако ДДС се върне на 20%, цената на хляба може да е отново 3 лева", заяви Кукушева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 година

Как да няма, защо лъжете? Какво се прави пщеницата от О$срайна, която се внася в България? Хляб може и да няма, но питки, франзели,банички, закуски и т.н се правят!

21

Анонимен

преди 1 година

А защо е безвкусен, кога ще се върне вкусния хляб преди пандемията и цял, ненарязан хляб.

20

Анонимен

преди 1 година

Че то у нас няма изобщо хляб от пшеница. Правят хляб от Лимец. По възрастните помнят хляба от пшеница. Той беше с коричка и срединка като душа. А сега хляба е пълен фураж.

fallback